"We hebben nu een uur naar jullie geluisterd. En ik denk dat dit precies de reden is dat Nederland geen vertrouwen meer heeft in de politiek. We zien alleen maar mensen kibbelen met elkaar en Nederland is toe aan samenwerking. Hoe gaan jullie dat oplossen?"

Sjaak Mechelinck, 5-vwo leerling op Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE), legde met deze opmerking maandag de vinger op de zere plek tijdens het grote verkiezingsdebat van de KSE in de theaterzaal van Nieuwe Nobelaer.

Aan het debat, dat onder leiding stond van docent Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen Ivo Pertijs van de KSE, werd deelgenomen door kandidaat Tweede Kamerleden bij de verkiezingen op 15 maart van zeven partijen: Joram van Klaveren van VNL, Thierry Aartsen van de VVD, René Peters van het CDA, Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, Ahmed Marcouch van de PvdA, Michiel van Nispen van de SP en Niels van den Berge van GroenLinks.

Zo'n 350 leerlingen van de bovenbouw van de KSE woonden het debat bij.

Ruimte

Mede naar aanleiding van het lijsttrekkersdebat dat zondag in Carré plaatsvond en volgens criticasters in een te strak format werd gehouden, sprak Ivo Pertijs voorafgaand aan het KSE debat met de zeven deelnemers over de te volgen strategie.

"We spraken af dat ze veel ruimte zouden krijgen zodat de onderlinge verschillen ook beter tot uiting zouden komen." Die verschillen werden duidelijk zichtbaar op het podium en had zonder meer een stevig debat tot gevolg.

Gebakkelei

Nu was vooraf ook wel enig vuurwerk te verwachten gezien de drie stellingen die op het programma stonden. Daarvan werden er overigens gezien de tijd maar twee behandeld, namelijk: 'In tijden van internationale spanningen en terreur is veiligheid belangrijker dan privacy' en 'Door migratie staat de Nederlandse identiteit onder druk'.

De vraag is of de aanwezige leerlingen, waarvan een deel voor de eerste keer naar de stembus mag, van het gebakkelei op het podium veel wijzer is geworden. Volgens Sjaak Mechelinck duidelijk niet, gezien het applaus dat hij ontving vanuit de zaal na zijn opmerking.