Om het edele schaakspel face to face te kunnen spelen kan men bij twee verenigingen in Moerdijk terecht. Dat kan bij UNK in Zevenbergen en bij de Senioren Schaakvereniging Willemstad. De verenigingen luiden wel de noodklok. Het aantal leden loopt echter sterk terug.

In Willemstad hebben ze op het ogenblik tien leden en in Zevenbergen 22.

Piet van Putten speelt ook in Willemstad. "Twee jaar geleden hadden we hier nog zestien leden, dus je merkt dat het hard terugloopt." Hij vertelt dat er in Nederland best nog wel veel wordt geschaakt, maar dat gebeurt dan wil via het internet. "Ik kijk mijn tegenstander liever in de ogen."

Dat is dan wel figuurlijk bedoeld, omdat schakers hun blik bijna steeds op de voorliggende stelling hebben gericht. Niet alleen van het spel, maar ook van de spelers zelf gaat een weldadige rust uit. Er mag overigens wel worden gepraat. Voordat er wordt begonnen, wordt er via een flanelbord een bepaalde partij besproken. "Bij schaken raak je nooit uitgeleerd."

Competitie

De schakers in Willemstad werken in de loop van het jaar een competitie af. In Zevenbergen doen ze dat met 18 leden, 17 heren en een dame. Ook wordt in de loop van het jaar gestreden om de Moerdijk Cup en is er een onderlinge snelschaak competitie.

Hoe lang er vooral in Willemstad nog geschaakt kan worden is niet bekend. Er moeten snel nieuwe leden bijkomen.