Maar liefst 100.000 euro. Dat is het bedrag dat het Van GoghHuis in Zundert op korte termijn bij elkaar moet zien te krijgen om zijn voortbestaan te garanderen. 

Om de toekomst van het Vincent van GoghHuis veilig te stellen, start de Stichting Van Gogh & Zundert per direct een aantal acties om geld binnen te halen.

Het bedrag van 100.000 euro is nodig om het Van GoghHuis open te houden en voor te bereiden op verdergaande samenwerking binnen Van Gogh Brabant. Zonder deze steun houdt het verhaal van Van Gogh in Zundert op, zo meldt de stichting.

Tekort

De jarenlange bezuinigingen op subsidie door de gemeente Zundert en het uitblijven van meerjarige ondersteuning door de provincie Noord-Brabant hebben gezorgd voor een tekort op de exploitatie van het museum op de geboorteplek van Van Gogh.

Daardoor dreigt sluiting van het Van GoghHuis. Het bestuur van de Stichting Van Gogh & Zundert weigert naar eigen zeggen echter de handdoek in de ring te gooien en roept mensen op de handen ineen te slaan.

Plan

Ze vindt het onbestaanbaar dat Vincent overal ter wereld wordt geëerd, behalve in zijn eigen dorp. Daar waar hij is geboren en de eerste zestien jaar van zijn leven heeft doorgebracht.

Inmiddels is een plan uitgewerkt voor verdere samenwerking binnen Van Gogh Brabant, het samenwerkingsverband van de Brabantse Van Goghgemeenten. Hierdoor kan het Zundertse museum vanaf 2018 op een gezonde manier door. Het accent komt daarbij te liggen op versterking van de beleving van Van Goghs erfgoed.

Geboorteplek

Om deze toekomst mogelijk te maken, zijn de aanstaande hulpacties volgens de Stichting Van Gogh & Zundert echter broodnodig. "Het Van GoghHuis is immers de spil van de erfgoedbeleving rondom Vincent van Gogh in Zundert", zo stelt zij.

"Zonder de geboorteplek en zonder de inzet van de ruim honderd vrijwilligers heeft Zundert de Van Gogh-toerist weinig meer te bieden."

Transitie

De opbrengst van de acties is bedoeld om het museum in 2017 open te houden, de transitie naar de nieuwe organisatie Van Gogh Brabant voor te bereiden en daarmee een ambitieuze toekomst mogelijk te maken.

Op korte termijn wordt ingezet op het werven van extra sponsorinkomsten, aanvullende donaties van Vrienden van Van Gogh en betrokkenen en uitbreiding van het mecenaat.

Benefietveiling

Via de website en sociale media wordt campagne gevoerd en opgeroepen tot het doen van schenkingen.

Daarnaast worden binnenkort een benefietveiling en een rommelmarkt gehouden ten bate van het Van GoghHuis. Door deze en allerlei andere acties hoopt de Stichting Van Gogh & Zundert de herinnering aan Vincent van Gogh in zijn geboortedorp voor de toekomst levend te houden.