Wie kent het beeld van 'De Wijkzuster' niet? Jarenlang was het de blikvanger bij het Wit Gele Kruisgebouw aan de Minister Verschuurstraat in Rijsbergen. 

Het daar recentelijk weggehaalde beeld heeft nu een nieuwe plek gekregen bij Medisch Centrum De Weerijs aan de Laguitensebaan. Dat juist die plaats is uitgekozen, is volgens wethouder Jan Aarts niet zonder reden.

"In de eerste plaats gaat het hier om een belangrijk stukje erfgoed van Rijsbergen. We hebben via de Cultuurnota ook vastgelegd dat we hier zuinig op moeten zijn. Dit beeld is er een treffend voorbeeld van."

Voorloper

"Het Kruiswerk met haar wijkzusters begon in Rijsbergen in 1922 - in Zundert zelf nog iets eerder - en was voor moeder en kind de voorloper van het huidige consultatiebureau en vooral ook het aanspreekpunt voor prenatale zorg."

"Dat het beeld nu een plaats bij de dokters in Rijsbergen krijgt, is best mooi. Eind jaren ’20 was namelijk de huisarts verantwoordelijk voor zorg en deed deze ook de geboortes.'

Stoempend

Dat laatste deden de wijkzusters vroeger niet. Als wijkverpleegkundigen die iedereen bijstonden met raad en daad waren ze echter een begrip. Zuster van de Ven in Zundert bijvoorbeeld. En zuster Hoppenbrouwers in Rijsbergen.

Door weer en wind bezochten ze hulpbehoevenden. Eerst te voet, totdat ze in 1914 van het Bisdom ook toestemming kregen om te fietsen. 'Stoempend' legden ze op die manier vele kilometers af voor hun huisbezoeken.

Hommage

Voor het Wit Gele Kruis Rijsbergen reden om bij haar 60-jarig bestaan in 1982 een beeld te laten vervaardigen als hommage aan de wijkzuster. De vader van oud-voorzitter Gerard Kuypers mocht het 8.000 Nederlandse guldens kostende beeld destijds als erevoorzitter officieel onthullen.

Gerard Kuypers volgde zijn in 1923 als voorzitter gestarte vader in 1974 op. Samen met wethouder Jan Aarts zocht en vond hij de nieuwe bestemming voor het beeld.

Tot zijn grote tevredenheid. "Mensen willen toch iets tastbaars", wijst hij naar het beeld.

Spil

Eigenlijk is de herplaatsing van het beeld een hernieuwd eerbetoon aan de wijkzuster, vindt Jan Aarts. "De wijkzusters zijn in de jaren ’90 bijna overal afgeschaft geweest, ook in Rijsbergen."

"De laatste jaren zijn ze landelijk echter weer terug in beeld gekomen, als onafhankelijke spil in de dorpen. Ze worden ook betaald door de zorgverzekeraars."

Kwaliteit

"Er is daarmee erkend dat het niet zo handig was om de wijkzusters af te schaffen. De wijkzusters hebben contacten èn een goed imago. Ze mogen overal binnenkomen omdat ze dat vroeger ook al mochten."

"Met drie wijkzusters voor de vijf kernen van de gemeente Zundert hebben we zelf gelukkig ook het tij weten te keren. Het loopt hartstikke goed. De wijkzuster staat dan ook voor kwaliteit en degelijkheid."