"Eén ding is duidelijk: dit kan zo niet voortduren." Minister Lodewijk Asscher sprak donderdagmiddag ferme taal na het overleg dat hij had over de Rijsbergse probleemcamping Fort Oranje met de burgemeesters Poppe-de Looff (Zundert) en Depla (Breda). 

Hij kondigde daarbij aan snel werk te willen maken van wetgeving die het mogelijk maakt vrijplaatsen als Fort Oranje aan te pakken. "Overheden moet wat dat betreft schouder aan schouder staan", sprak hij.

"We kunnen niet toelaten dat criminelen de baas zijn in dit land. De middelen van de overheid zijn op dit moment echter ontoereikend."

Tempo

Volgens de minister moet Fort Oranje hoe dan ook dicht. "Dit kan niet zo blijven. Aanpassing van de wet is er misschien niet van vandaag op morgen, maar de camping gáát dicht. De overheid kan dit niet tolereren."

Hij wil er ook tempo achter zetten. "Dit gaat niet alleen over Fort Oranje maar ook over georganiseerde misdaad. De goede krachten moeten die overwinnen."

Plan

Tegelijkertijd wil Asscher werken aan een oplossing voor bewoners van camping Fort Oranje. "Er is een variëteit aan mensen die op Fort Oranje terecht zijn gekomen."  

"Er moet een plan komen dat ook voorziet in zorg voor die mensen. Voor mij staat vast dat het hier gaat om een kwetsbare groep die we niet in de steek mogen laten."