Tweede Kamer-fracties maken zich sterk voor een wetswijziging die sluiting van camping Fort Oranje in Rijsbergen mogelijk maakt. 

VVD, PvdA, CDA en SP gaan op korte termijn met de gemeente Zundert in gesprek over het dossier Fort Oranje, zo bevestigt een gemeentewoordvoerder.

Het is het resultaat van  het optreden van burgemeester Leny Poppe-de Looff vorige week woensdag in het tv-programma Jinek. De burgemeester werd hier geïnterviewd naar aanleiding van de nieuwe tv-serie Fort Oranje: camping of krottenwijk waarvan het eerste deel donderdag van 21.30 uur tot 22.30 uur bij SBS6 wordt uitgezonden. 

Burgemeester Leny Poppe-de Loof maakte bij Jinek onomwonden duidelijk dat de problemen van de door criminaliteit, illegale prostitutie en hennepkwekerijen geteisterde camping 'bijna niet meer op te lossen zijn'.

Nieuwe wetgeving

Zij pleit daarom al langer voor nieuwe wetgeving die de gemeente de mogelijkheid geeft Fort Oranje te sluiten.

Volgens sommigen is de ooit met vijf sterren gehonoreerde familiecamping vandaag de dag niet meer dan een broedplaats van criminaliteit en ellende.

Anderen zien het positiever en spreken van een plek waar mensen kunnen genieten van hun vrijheid zonder al te grote bemoeizucht van de overheid. Hoe je het ook wendt of keert, Fort Oranje is en blijft voer voor discussie.

Imago

Dat laatste is een understatement. De GGD constateerde dat er ernstige misstanden plaatsvinden en bij politie-invallen werden de afgelopen jaren hennepkwekerijen opgerold en illegale prostitutie geconstateerd.

De hiernaast al jaren durende juridische gevechten met de Gemeente Zundert en een recentelijk al even snel uitgevaardigd als weer ingetrokken toegangsverbod voor de op Fort Oranje werkzame wijkagent dragen ook niet bij aan een positief imago van de camping.

Portret

In de zesdelige serie Fort Oranje: camping of krottenwijk werken de bewoners volop mee aan een portret van de camping en vertellen zij hun verhalen aan Dennis van der Geest.

De voormalige judoka presenteerde eerder programma’s over onder meer jeugdwerkloosheid en vooroordelen over vluchtelingen. Het moet de kijker van binnenuit een duidelijk beeld schetsen van het leven op Fort Oranje.