De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft dinsdag een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen een 30-jarige Pool, die verdacht wordt van het medeplegen van een gewelddadige overval in Etten-Leur in 2014.

In de nacht van 10 op 11 januari 2014 plegen drie mannen een gemaskerde en gewapende overval op een woning aan de Haansberg in Etten-Leur.

De man des huizes wordt daarbij ernstig mishandeld en met een breekijzer op zijn hoofd geslagen.

Het uit vier personen bestaande gezin wordt gekneveld en van elkaar gescheiden opgesloten in verschillende ruimten in de woning terwijl de overvallers op zoek gaan naar geld en waardevolle spullen.

Tuinen

Twee van de drie daders worden later die nacht in Breda aangehouden. In verschillende tuinen waar zij zich hebben opgehouden wordt geld, buit, een wapen, tiewraps en kleding aangetroffen, die te herleiden zijn naar de overval. Een derde verdachte, de nu 30-jarige Pool, ontkent iets met de overval te maken te hebben.

Maar volgens het OM is duidelijk dat hij met de twee andere mannen vanuit Polen via Duitsland naar Nederland is gereden en ten tijde van de overval in de woning de leiding had. Technisch onderzoek heeft onomstotelijk uitgewezen dat hij zich in de buurt van de woning heeft opgehouden, aldus het OM.

Veroordeeld

Uiteindelijk worden alle drie betrokkenen bij de overval door de rechtbank veroordeeld. De verdachte die dinsdag in hoger beroep terecht stond, kreeg in eerste aanleg een celstraf van zeven jaar opgelegd.

Het OM had toen acht jaar geëist. Zijn twee medeverdachten werden ieder veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en stelden geen beroep in. Het hof doet uitspraak op 7 maart.