Babbeltrucs hebben vaak grote gevolgen

Is het wel zo slim om iedereen maar binnen te laten of te woord te staan die bij je aanbelt? Nee, zo bleek woensdagmiddag tijdens een voorlichtingsmiddag voor senioren, georganiseerd door de politie en de gemeente, in de theaterzaal van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE). 

In een aantal sketches werd de aanwezige senioren getoond hoe babbeltrucs van mensen met kwaad in de zin grote gevolgen kunnen hebben. Daarnaast werd ook getoond hoe senioren wél zouden moeten reageren wanneer onbekenden voor de deur staan met een mooi verhaal.

Door de toenemende vergrijzing vraagt veiligheid van senioren om steeds meer aandacht. Vanuit haar regierol kan de gemeente in samenwerking met onder andere de woningcorporatie, wijkvereniging of ouderenorganisatie bijeenkomsten beleggen om ouderen te informeren over het gevaar van woninginbraken, babbeltrucs en woningovervallen en financiële uitbuiting.

Ook de politie wordt regelmatig benaderd met de vraag om een bijdrage te leveren bij voorlichtingen; soms door de aanwezigheid van een wijkagent voor het beantwoorden van vragen en soms door het verzorgen van een presentatie zoals woensdag in de KSE het geval was.

Kwetsbare doelgroep

Volgens Richard Konings, wijkagent in Etten-Leur, zijn senioren een kwetsbare doelgroep voor babbeltrucs. "Mensen zijn vaak nog te goed van vertrouwen. Juist om ze nog meer bewust te maken, geven we deze voorlichting."

De middag op de KSE sloot aan bij een landelijke campagne, waarvoor André van Duin in een televisie-uitzending bij omroep MAX begin deze week de aftrap gaf. De slogan van de campagne luidt: 'Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen'. "En dat is precies wat we met deze presentatie voor ogen hebben", aldus Konings.

Tip de redactie