Rijsbergenaar Anko Gils maakt massief houten brilmonturen

Anko Gils houdt van hout. In zijn woonkamer staat onder andere een door hem zelf gemaakt bureau en een grote eettafel. "Hout is een mooi materiaal, waar zoveel verschillende soorten van zijn."

Zodoende zette de brildragende Rijsbergenaar zijn zinnen op een massief houten bril. Twee jaar later is het zover.

De plaatselijke opticien Rob Lamers kon Anko niet helpen. "Rob maakte me meteen duidelijk dat hij geen houten brillen in zijn collectie opnam, omdat ze vaak lomp zijn." 

Anko gaf zich niet zomaar gewonnen en sprak met de opticien af met een eigengemaakt massief houten montuur te komen. Als tegenprestatie zou Rob zijn brillenglazen op maat snijden.

Doorzettingsvermogen

Lachend: "Ha, nu ik had een weddenschap. Ik had alleen werkelijk geen idee hoe je een bril maakt. Wat doe je dan? Goed naar je eigen bril kijken, googlen en alle kennis die ik in de loop van de jaren heb opgedaan bij elkaar stoppen."

Anko doelt op zijn achtergrond als werktuigbouwkundige en zijn hobby’s houtbewerking, elektronica en computertechniek. "Een flinke portie doorzettingsvermogen kwam trouwens ook van pas." 

Twee jaar

Ondertussen haalt hij een grote houten doos tevoorschijn. "Tadaa! Als hij het deksel opent, liggen daar houten brillen. "Je had Rob Lamers zijn gezicht moeten zien. Een montuur, zes verschillende materialen."

Het lijkt simpel, maar Anko is twee jaar met de brillen bezig geweest. "Om te beginnen had ik een computergestuurde mini-frees nodig. Die zijn schrikbarend duur." 

Eigenhandig

Anko ontwierp en maakte de frees daarom helemaal zelf. Ook de scharniertjes om de brillenpootjes vast te zetten maakte Anko eigenhandig. "Scharniertjes met de eisen die ik er aan stelde, waren niet verkrijgbaar."

"Dan los ik het zelf op. Ik heb onnoemelijk veel geleerd in deze twee jaar. Dat kan ik weer gebruiken om andere monturen te maken." 

Boeiend

Want Anko is nog niet klaar met zijn uitdaging. "Het lijkt mij mooi om heel persoonlijke brillen te maken voor mensen. Ik draag de houten brillen zelf en krijg daar positieve reacties op. Deze hobby blijft mij nog wel even boeien."

Tip de redactie