Carnaval nadert en de bouwers van de wagens voor de grote optocht zijn er bijna klaar mee. Zoals al vele jaren een goed gebruik is, openden enkele carnavalsverenigingen zondag hun bouwschuurdeuren. De stemming zat er goed in en werd verhoogd door het bezoek van de prinsen des Stijloren- en Zwaajgats’ rijk, met hun illustere en muzikale gevolg.

Carnavalsvereniging Wittegijut baseert zijn motto dit jaar op ratten. Ratten in de val welteverstaan. In restaurant Geiteaus, dat sinds 1800 bestaat, houden ze huis in de keuken. Creatief brein Melvin leefde zich weer uit en op een nieuw vrachtwagenonderstel werd een stabiel kunstwerk gebouwd van 22 meter lang en 11,5 meter hoog. Gelukkig inklapbaar, want anders wordt de overtocht per spoor van Leur naar Etten onmogelijk. De dames van de vereniging zorgen dit jaar voor het eerst zelf voor de kostuums. Gelukkig, volgens Kristel, hebben ze hulp gehad van buitenaf en studeert Wittegijut-lid Valerie aan de mode academie. Dat komt wel goed dus.

De Pannekoeken kunnen ut maar nie winne. Dit jaar doen ze voor de zevende keer een gooi naar het kampioenschap, oftewel de eerste prijs bij de grote wagens. "Zeven maal is scheepsrecht", vindt Eelco van Eekelen. Het ontwerp van de wagen is mooi en uitgekiend en heeft alles te maken met gezelschapsspellen. Met zijn 6,5 meter hoogte moest ook hier een oplossing gezocht worden voor de bijna onoverkomelijke hindernis: de spoorlijn tussen Etten en Leur. Stuntpiloot Stef zal zijn vliegtuig echter op tijd laten dalen zodat de spoorrails veilig en snel kunnen worden gepasseerd.

Slurf

‘Bende betoeterd’ is het motto van de Leurse Leut en dat inspireerde Ietskus Aanders. Deze carnavalsvereniging van alleen mannen vond onder het genot van een glaasje van het een of ander dat olifanten een uitstekend medium waren om te toeteren. Zo’n slurf leent zich prima voor allerlei vormen van geluidsoverdracht van trompet tot saxofoon. Ze gaan voor de eerste prijs in de categorie C. "Dat is niet zo heel moeilijk", zegt Niels Koeken, "want tot nu toe zijn we de enige deelnemer in die categorie."

Spektakel

De mooiste wagen wordt dit jaar gebouwd door CV De Kwarre. "Niet dé mooiste wagen want dat weet ik niet, maar ónze mooiste wagen", vindt Ries van de Borst. "De wisselbeker voor de kleinere wagen ging vorig jaar aan onze neus voorbij, nu gaan we weer voor groot. Dit is leuker, er is meer competitie en je hebt meer eer van je werk." Het motto is: Boeeh! Een spook in het spookhuis zegt boe, een koe doet dat ook en een uit een spookhuis ontsnappende koe belooft dus veel spektakel. Een dansgroep om de wagen zorgt voor de nodige ambiance.

Knipoog

Gaan De Duimkes het dit jaar weer voor elkaar krijgen is de grote vraag. Van de 36 jaar dat zij bestaan, hebben ze al achttien keer de eerste prijs behaald in grote en kleine wagens. Ara-Bier doet vermoeden dat bier de hoofdrol speelt, samen met een papegaai. Maar wel met een knipoog naar een andere cultuur want kamelen, (bier)pijpen en moskeeën vormen een onderdeel van het geheel. "Het is de grootste wagen die we ooit gebouwd hebben", zegt Gerard van Aert.