Aantal mbo-vacatures neemt toe in West-Brabant

Landelijk zijn er in de periode maart tot en met augustus maar liefst 207.600 vacatures ontstaan op mbo-niveau. Dit is 9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de regio West-Brabant is de stijging iets sterker: namelijk 12 procent. 

In West-Brabant ontstonden er in de betreffende periode 9.000 mbo-vacatures. Het grootste deel van de vacatures is in de sector retail, gastvrijheid staat op de tweede plek. Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben met name een goed baanperspectief in de richtingen verkoper, verzorgende individuele gezondheidszorg en mbo-verpleegkundige. Dit blijkt uit een rapport dat het UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven hebben uitgebracht.

WW-uitkering

Door de stijging van de vacatures daalt het aantal nieuwe WW-uitkeringen onder jongeren. In 2016 werden er landelijk 36.000 van deze uitkeringen verstrekt aan jongeren tot 27 jaar. Dit is een afname van 15 procent vergeleken met vorig jaar. In West-Brabant is het aantal met 13 procent gedaald. In 2015 ging een kwart van de jongeren weer aan de slag vanuit de WW via een uitzendbureau.

Tip de redactie