Met het vertrek van Frank Kastelein valt Fort de Hel in Helwijk sinds 1 december weer onder beheer van de gemeente Moerdijk. 

Tijdens de maand december worden herstel- en schoonmaakwerkzaamheden verricht, maar worden ook de voorbereidingen getroffen voor het tijdelijk beheer van het fort en de officiële aanbesteding voor de nieuwe beheerder.

Inmiddels hebben hier al twaalf partijen belangstelling voor getoond. Het zijn ondernemers en particulieren van heinde en verre. De nieuwe exploitant wordt door een onafhankelijke commissie in samenspraak met de gemeente aangetrokken. Inschrijven kan nadat de officiële aanbesteding in januari is gepubliceerd. De nieuwe beheerder kan vervolgens per 1 april 2017 starten.

Plan

Voorwaarden voor de nieuwe beheerder is dat er een gedegen plan op tafel gelegd wordt waarin de cultuurhistorische waarde van het fort een rol speelt, maar waarin ook oog is voor sociaal ondernemerschap. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inzetten van gehandicapten. Ook moet de nieuwe beheerder goed nabuurschap hoog in het vaandel hebben staan en duurzaam willen ondernemen.

Totdat een nieuwe exploitant aangesteld is, zorgt de gemeente er met een tijdelijke beheerder voor dat Fort de Hel op gezette tijden geopend is voor een bezoek van januari tot april.