Maar liefst drie leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) zijn geselecteerd om deel te nemen aan het Nationaal Jeugddebat in april 2017 in de Tweede Kamer. 

Daniëlle van Sprundel uit Hoeven, Souhail Lammerts van Bueren uit Rucphen en Yasemin Yigitler uit Etten-Leur wisten zich op zodanige wijze te presenteren in Den Bosch, tijdens het Nationaal Jeugddebat Noord-Brabant, dat zij uit ongeveer veertig jongeren werden verkozen om volgend jaar te debatteren met Kamerleden, staatssecretarissen en ministers.

De jongeren, in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar, werden groepsgewijs geconfronteerd met diverse onderwerpen.

Oplossingen

Daniëlle zat in de groep die de vraag voorgelegd kreeg waarom jongeren niet geïnteresseerd zijn in politiek en wat daaraan te doen. Souhails' club tackelde het probleem ‘gezond leven tussen mens en dier’ en Yasemin en collega’s bogen zich over de vraag ‘wonen in een stad of dorp’ en de consequenties daarvan.

De drie KSE leerlingen wisten met succes de vraagstukken te ontleden en oplossingen aan te dragen. Het daaruit voortvloeiende debat zorgde ervoor dat zij door kunnen stromen naar Den Haag om samen met negen leerlingen van andere middelbare scholen de provincie Brabant te vertegenwoordigen.