Wie afgelopen zomer over de fietsbrug in Klein Zundert reed, zag weer volop leven in de voormalige assortimentstuin.

Stichting Bij Anna zette haar eerste stappen op weg naar een inspirerende ontmoetingsplaats voor jong en oud in het groen. Bestuursleden Carlo Hoppenbrouwers en Anne Mutsters vertellen over de verdere plannen.

Initiatiefneemster Anne Mutsters vertelt vol enthousiasme wat Bij Anna is. "Een ontmoetingsplaats voor allerlei groepen mensen van jong tot oud. Er is plaats voor iedereen om te ontspannen of om zijn talent naar buiten te brengen. Al die mensen kunnen elkaar weer inspireren tot nog meer mooie initiatieven."

Carlo Hoppenbrouwers, hovenier in het dagelijks leven, werd vanwege zijn groene vakkennis benaderd voor het opknappen van de tuin Bij Anna. "Na de eerste keer helpen in de tuin, wist ik dat hier mooie dingen kunnen gebeuren. Ik ben er van overtuigd dat wat je aandacht geeft, groeit."

Zoals jij het wil

Stichting Bij Anna ondertekende een overeenkomst met grondeigenaar Staatsbosbeheer en de Gemeente Zundert voor de ontwikkeling van het natuurgebied langs de kleine Beek. Een openluchtfilmavond, een langetafeldiner, een mobiele KoffieTbar, een ministrandje voor de kinderen, het Alzheimercafé, een meditatieklas. De tuin bood al ruimte aan allerlei activiteiten.

"We hebben geen vast plan", legt Anne uit. "Wie iets wil organiseren Bij Anna neemt contact op en dan kun je het doen zoals jij het wilt. Zolang het maar bedoeld is om anderen te inspireren of iets te leren en het past in onze natuurlijke filosofie." "Maar hee, we zijn niet zweverig of idealistisch hoor", voegt Carlo toe.

"We gaan zo goed mogelijk om met de natuur, maar zijn daar niet rechtlijnig in. Wie wil helpen met het verder op orde krijgen van de tuin is trouwens van harte welkom. Of je nu een half uur per week tijd hebt of drie hele dagen. Het komend jaar willen we een pluktuin realiseren en een natuurspeeltuin. Zo ontwikkelen we Bij Anna stap voor stap."

Broek ophouden

"Als je helemaal niets wilt doen, ben je even goed welkom Bij Anna. We hebben namelijk veel koffiedrinkers nodig om onze broek op te kunnen houden", lachen de bestuursleden. De mobiele KoffieTbar gaat plaatsmaken voor een echt KoffieTheehuis. Dat wordt hét centrale punt voor culturele en educatieve activiteiten, voor een goed gesprek of om rustig te zitten.

"Bij Anna is er voor Zundert, maar moet ook dóór Zundert gedragen worden", vindt Carlo. "Het mooiste moment van deze zomer?" Anne weet het meteen. "Dat moment dat ik twee oude mannetjes op een bankje tussen het groen zag zitten, verderop stond een groepje vrouwen in bodybalance-klas en een aantal kleuters was op de zandberg met de schep in de weer. Dan zie en voel je, Bij Anna is van iedereen."