Zes verschillende instanties hebben woensdagmiddag en -avond op een parkeerplaats langs de A16 ter hoogte van Zevenbergen een actie gehouden om mobiel banditisme aan banden te leggen. Er werden 32.436 auto’s gescand; 133 daarvan werden er uitgebreid gecontroleerd. In totaal zijn vier mensen aangehouden. 

Aan de controle werd meegewerkt door de Belastingdienst, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, Rijkswaterstaat, Douane, specialistische verkeersregelaars en verschillende afdelingen van de politie.

Naast vier aanhoudingen werden de nodige bekeuringen uitgeschreven voor verkeersovertredingen of gebreken aan de auto. Ook kon er meer dan euro 3.000 euro geïnd worden aan openstaande boetes.

De Belastingdienst, afdeling deurwaarders, liet 46 keer beslag leggen op auto’s; 21 daarvan werden er ook daadwerkelijk getakeld. De afdeling autoheffingen van de Belastingdienst bekeurde drie bestuurders omdat ze ten onrechte met een buitenlands kenteken reden. Een bestuurder maakte ten onrechte gebruik van zijn handelaarsplaten.

De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.