Tejatergroep Snippers boeit met Festen

Nee, een leuk uitje werd het niet voor de toeschouwers die vier avonden lang het toneelstuk Festen van Tejatergroep Snippers in Zevenbergen kwamen bekijken. Festen betekent feest in het Deens en in het begin van het stuk leek het ook een leuk feestje te worden voor de volle zaal. 

De toeschouwers waren naar het feest gekomen op uitnodiging van Hugo Hansen omdat hij zijn 55e verjaardag vierde. De toeschouwers waren zelf onderdeel van het feest en de handelingen speelden zich dan ook bijna allemaal in de zaal af.

Zoals ieder jaar viert de volledig geslaagde Hugo Hansen samen met zijn geliefde familie en vrienden zijn verjaardag. De ceremoniemeester heeft alles tot in de puntjes verzorgd. Het ontbreekt niemand aan hapjes of drankjes.

Maar als zoon Michiel ongenodigd op het feest verschijnt en zoon Christian het woord neemt voor zijn speech, neemt het gebeuren een totaal andere wending en tonen de aanwezigen langzaamaan hun ware gezicht. Al aan het begin van het feest is het duidelijk dat er aan bijna elk familielid wel een steekje los zit. Wat kan daar de oorzaak van zijn?

Bekentenis

Vader Hansen blijkt de kwade genius van de familie te zijn en de directe oorzaak van de geheimen die jarenlang onder de oppervlakte bleven. Christian vertelt in zijn speech dat hij en zijn zusje, die zelfmoord pleegde, in hun jeugd zijn misbruikt. Na zijn speech blijft het lang doodstil in de zaal en zitten vooral de toeschouwers met tranen in de ogen deze mededeling te verwerken. En de familie? Die feest gewoon door.

Maar de toon is gezet en langzaam wordt duidelijk dat de avond een stuk minder feestelijk gaat eindigen dan aan het begin de bedoeling was. Het publiek identificeert zich steeds meer met de familie Hansen, met de dementerende opa, de kinderen en de onvermijdelijke oom. Het stuk eindigt fataal voor vader Hansen en zijn familie. De zaal blijft verbijsterd achter. Gelukkig niet zo groggy dat ze de spelers van Tejatergroep Snippers niet meer kunnen belonen met een daverend applaus.

Tip de redactie