Kinderen maken lampionnen van suikerbieten in Klundert

Kinderen van de basisscholen in Klundert en Noordhoek holden vrijdag suikerbieten uit op de naamdag van Sint Maarten.

'Sinte, sinte Maarten, Sinte, sinte Maarten, de koeien hebben staarten, geef een appel of een peer, dan kom ik dit jaar niet meer'. Dit liedje klonk nog niet zo lang geleden in de straten van de kernen van Moerdijk waar over het algemeen katholieken woonden.

Het werd vrijdag ook gezongen. Het Vasserij-Suikermuseum wil deze traditie nieuw leven inblazen. Daarom waren de kinderen uitgenodigd om suikerbieten uit te hollen om daar een lampion van te maken.

Vrijwilligers Miranda Keller en Jos Huijbrechts werkten het idee uit, met als resultaat dat er dertig kinderen in de werkplaats van het museum met even zoveel suikerbieten aan de slag gingen. Omdat de bieten nogal hard zijn, werdn ze eerst voorbewerkt door ze te 'koppen' en er gaten in te boeren. 

Voordat de kinderen aan de slag gingen kregen ze eerst een opengeknipte vuilniszak aan om hun kleding tegen het kleverige bietensap te beschermen. Enthousiast vielen ze zonder remmingen op de bieten aan, om al snel te constateren dat het nog niet meevalt om ze uit te hollen.

Bikkelen

Na een uurtje bikkelen kon er toch een lichtje in de bieten worden gezet. Geen waxinelichtje, maar een elektrisch lichtje. Vrijwilliger Aart Boersma nam nog een hapje biet om te laten zien dat ze eetbaar zijn, maar zijn proeverij kreeg geen navolging.

Toen alle bieten voorzien waren van een touwtje en een stok werd er een ronde door de wijk gemaakt.

NUwerk

Tip de redactie