Lezing over vestingsteden in Klundert

De Brabantse vestingsteden staan centraal tijdens een lezing die de Heemkundekring Die Overdraghe uit Klundert op dinsdag 15 november om 19.30 uur organiseert in het Parochiehuis. Hierin zal onderzoeksjournalist Hans van den Eeden nader ingaan op het verleden en heden van de vestingsteden.

In de lezing wordt aandacht besteed aan forten en linies. Tevens wordt ingegaan op de betekenis van de Zuiderwaterlinie waar de vestingsteden onderdeel van uitmaken. De voormalige vestingsteden zoals Grave, Ravenstein, Megen, Den Bosch, Heusden, Geertruidenberg, Klundert, Willemstad, Steenbergen en Bergen op Zoom spreken sterk tot de verbeelding. Vaak ligt de historie op straat en lijkt het iedere dag Monumentendag.

De lezing is erg actueel omdat de gemeente Moerdijk enkele weken geleden archeologisch onderzoek heeft laten uitvoeren op en in de Bult van Pars, een half bastion van de vesting Klundert. Dit om te komen tot een eventuele verandering van het bestemmingsplan ter plaatse, waarbij het half bastion in de weg zou kunnen liggen.

Pijpenkoppen

In de Bult van Pars zijn pijpenkoppen en resten aardewerk gevonden. Ook werd de fundering van de oliemolen die er eens stond, blootgelegd. Het half bastion is het enige deel van de vestingwerken rond Klundert dat nog dezelfde hoogte heeft als de wallen zoals ze eens waren. In de loop der eeuwen is er steeds meer van de andere wallen afgegraven. Niet van de Bult van Pars, omdat daar een molen op stond.

Tip de redactie