Gedenkplek voor vroeg verloren kinderen onthuld

Na het herdenkingsmonument voor het ongeboren kind op de gemeentelijke begraafplaats aan de Zundertseweg, kent Etten-Leur nu ook een gedenkteken voor het vroeg verloren kind. Het bevindt zich op de begraafplaats achter de Petruskerk in Etten-Leur Noord en is gerealiseerd door de kunstenaars Nel Lauwerijssen en Rien Joosen. 

Het idee voor het monument werd gelanceerd binnen de locatiecommissie van de Mariaparochie. Wim Vermunt, voorzitter van de werkgroep begraafplaats van de Petruskerk: "Vanuit de geloofsgemeenschap kwam de vraag waarom we niet een gedenkplaats voor te vroeg geboren kinderen en dus ook voor vroeg verloren en levenloos geboren kinderen hebben. Wij zijn daarmee aan de slag gegaan en hebben contact gezocht met Nel Lauwerijssen."

Lauwerijssen, een Leurse keramist kunstenares, is al jaren betrokken bij de Mariaparochie en verzorgt ruim dertig jaar, als lid van de bloemengroep, de aankleding in de Petruskerk. "Omdat ik keramist ben die niet kan lassen en beeldhouwen, heb ik Rien Joosen benaderd voor de uitvoering. Keramiek is namelijk niet weersbestendig", zegt Lauwerijssen.

Eindresultaat

Joosen is beeldhouwer, vormgever en bronsgieter. Samen met hem werd intensief overleg gepleegd. Lauwerijssen: "De achterliggende gedachte is het negen maanden dragen van je kindje, dat uiteindelijk niet levensvatbaar is. Het is een leeg nest. Met dat gegeven ga je nadenken en ontwerpen en je houdt met allerlei omstandigheden rekening. Uiteindelijk kom je tot een eindresultaat."

Tip de redactie