Hoor wie klopt daar, kinderen? De fans van Sinterklaas en Zwarte Piet weten het antwoord al. Hoe lang de Goedheiligman en zijn gevolg in de toekomst Wernhout nog zullen aandoen, is echter een groot vraagteken.   

Zoals bij tal van activiteiten, is geld ook bij de Stichting Sint Nicolaas Comité Wernhout het grote toverwoord. Aan het organiseren van de jaarlijkse intocht van Sinterklaas en het houden van een gezellig kinderfeest zijn immers de nodige kosten verbonden.

Volgens Ronald van der Laag, woordvoerder van de uit vijf vrijwilligers bestaande Stichting Sint Nicolaas Comité Wernhout, is het steeds moeilijker om de touwtjes aan elkaar te knopen.

Dat heeft volgens hem deels te maken met het verdwijnen van de subsidie die het comité voorheen altijd van de Gemeente Zundert mocht ontvangen.

Ouders

De Stichting Sint Nicolaas Comité Wernhout is dus afhankelijk van andere geldstromen. Degenen van wie de noodzakelijke bijdragen zouden moeten komen - de ouders van de kinderen - geven in veel gevallen echter nadrukkelijk niet thuis, zo stelt de teleurgestelde Van der Laag.

"Bij de intocht wordt er bij café Van T steevast een bus of doos weggezet waarin de bezoekers - veelal Wernhouters met kleine kinderen dus - een bijdrage kunnen deponeren."

"De intocht is immers eerst en vooral voor hen bedoeld. Hier wordt helaas echter nogal lacherig mee omgegaan. We vinden namelijk telkens vooral bierdopjes en etiketten van bierflesjes als bijdragen." 

Rijmpjes

Dat laatste steekt hem bijzonder. "Er wordt op zo’n middag wel voor vijftig euro gedronken, maar een paar euro doneren is teveel moeite. We hebben eerder al  collectebussen op de tafels gezet met ludieke rijmpjes en Zwarte Piet met de collectebus laten rondlopen, maar eigenlijk vind ik dat het doneren van een kleine bijdrage vanuit de mensen zelf zou moeten komen.”

"Straks is er helemaal niks meer te doen in Wernhout. De kerstmarkt en de jaarmarkt hebben het ook al moeilijk en de wielerkoers is ook niet meer wat het is geweest." 

"Mijn moeder heeft de Stichting Sint Nicolaas Comité Wernhout nog mee opgericht. Ik zou het verschrikkelijk vinden om na vijfendertig jaar de handdoek in de ring te moeten gooien."