De vijf windmolens van windpark Oud-Dintel in Heijningen zijn zaterdag officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van 150 genodigden en het Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren, gedeputeerde Anne-Marie Spierings en wethouder Jaap Kamp van de gemeente Moerdijk. 

De vijf molens van het park zorgen voor stroom voor 12.600 huishoudens. Een stukje verderop staan op het grondgebied van Steenbergen nog zeven molens. In totaal kunnen deze twaalf molens 40.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

Arthur Vermeulen, directeur van Raedthuys Pure Energie, vertelt dat 40.000 huishoudens veel lijkt, maar dat huishoudens maar 25 procent van de opgewekte stroom gebruiken en dat de rest naar de industrie gaat.

Een groot gedeelte van de stroom die de molens bij Heijningen opwekken, gaat naar het kassencomplex bij Dinteloord. Aan de bouw van de molens is vier jaar gewerkt.

Voet

Na de opening konden bezoekers een kijkje nemen in de voet van de molen. Daar kregen ze uitleg over de werking ervan. Naar boven mochten ze niet. Dat is wel mogelijk met een zeer kleine lift voor twee mensen die over de tachtig meter omhoog een halve minuut doet. Da laatste tien meter moeten de monteurs klimmen om onderhoud aan de gondels uit te voeren.

Voor de kinderen was er op de open dag van alles te doen en te beleven. Ze konden bellen blazen en zij die het durfden, stapten op de elektrisch aangedreven Yike Bikes.