Oud-directeur Anton van Doornmalen heeft donderdag de eerste paal geslagen voor het omvangrijke nieuwbouwtraject van groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. De oplevering van het bedrijf aan de Eerste Kruisweg in Fijnaart wordt verwacht in het najaar van 2018. 

De komende twee jaar wordt de vestiging van Rijk Zwaan in Fijnaart twee derde groter dankzij twee nieuwe gebouwen die aan het bestaande pand worden gekoppeld.

Hierin komen kantoren, laboratoria en een atrium, dat dienst doet als kantine en ontmoetingsruimte. Daarnaast worden de bestaande veredelingskantoren en de laboratoria voor cel- en moleculair biologisch onderzoek gerenoveerd.

Omdat de bevolking wereldwijd groeit, zal de vraag naar hoogwaardige groentezaden naar verwachting blijven toenemen. Rijk Zwaan veredelt steeds meer gewassen, voor steeds meer internationale afzetmarkten. Veel van het onderzoek voor de ontwikkeling van nieuwe rassen is geconcentreerd in Fijnaart.

Specialismen

De verwerking van veredelingsdata vergt specifieke kennis en capaciteit, waardoor nieuwe specialismen ontstaan. De verwachting is dat het aantal medewerkers in Fijnaart de komende vijf jaar groeit van 350 naar 400. Wereldwijd verwacht Rijk Zwaan de komende vijf jaar 1.500 nieuwe medewerkers nodig te hebben.

Facility Manager Leo Woudenberg coördineert het bouwproject. "De afgelopen jaren heeft Rijk Zwaan continu geïnvesteerd. De uitrusting is up to date, maar er zit geen rek meer in het huidige gebouw. Rijk Zwaan heeft als doel medewerkers een prettige, duurzame baan te bieden. Daarbij hoort een goede werkomgeving. Door de nieuwbouw en renovatie krijgen we meer ruimte en een betere indeling. De panden komen dicht bij elkaar en worden door loopbruggen onderling met elkaar verbonden, zodat collega’s met elkaar in contact blijven."