Er wordt de komende tien jaar anderhalf miljoen euro beschikbaar gesteld door de provincie om Fort Sabina te onderhouden en ontwikkelen.

Ada Grootenboer, toenmalig wethouder in de gemeente Moerdijk, noemde zes jaar geleden, tijdens een bijeenkomst in Fort Sabina in Heijningen, het fort een ongeslepen diamant. 

Het was toen de bedoeling dat deze diamant geslepen zou worden, maar de crisis gooide roet in het eten zodat in de jaren erna het fort alleen hier en daar werd opgeknapt en in ieder geval veiliger gemaakt.

Donderdag vond in het fort een bijeenkomst plaats die bijna een kopie was van de bijeenkomst van toen, maar met dit verschil dat er nu wel veel geld is om het fort een flinke facelift te geven.

De gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Henri Swinkels, liet weten dat de provincie de komende tien jaar anderhalf miljoen euro gaat steken in het fort voor een ontwikkelingsplan, het beheer en het onderhoud.

Glas

De gemeente Moerdijk draagt ook nog eens 800.000 euro bij, en Stichting Fort Sabina 1,7 miljoen euro, zodat het totaal te besteden bedrag vier miljoen euro gaat bedragen.

Wethouder Thomas Zwiers, Henri Swinkels en Joost van Rijckevorsel, de beheerder van het fort, hieven samen met andere betrokkenen het glas om te vieren dat diamant Fort Sabina de komende jaren geslepen wordt.