Joke Marijnissen uit Etten-Leur heeft samen met Wilma de Hoon meer dan honderd opgehaalde handtekeningen overhandigd aan wethouder Jan van Hal. Marijnissen haalde die eind oktober op in Etten-Leur Noord vanwege veel onvrede bij bewoners in de Kasteellaan omdat hun straat plotsklaps gedeeltelijk werd afgesloten. 

Sinds die tijd mogen bewoners niet meer vanuit de Kasteellaan naar de Lange Brugstraat omdat de laatste dertig meter voorzien zijn van een verbodsbord eenrichtingsverkeer.

"Wij zijn boos. Dat is de hele buurt uit de Kasteellaan, Kapelstraat, Antoniusstraat en Kerkstraat", aldus Joke Marijnissen bij de overhandiging woensdag.

"Wij willen dat bord nog liever vandaag weg dan morgen. Ik woon er meer dan veertig jaar en er is nooit iets gebeurd. Er is nu maar één uitgang meer uit de Kasteellaan en dat is de Kapelstraat. Wat als er iets misgaat in die straat, dan zitten we helemaal opgesloten en kunnen we geen kant op." Om er aan toe te voegen: "Nu perst iedereen zich door de smalle Kerkstraat, terwijl de Kasteellaan gewoon breed genoeg is. Alles moet terug naar het oude. Er was nooit een probleem."

Verkeersbesluit

"Omdat er verder weinig bezwaren waren tegen het totale plan, is het goedgekeurd door het college en is een verkeersbesluit genomen en gepubliceerd in de Staatscourant", vertelt wethouder Jan van Hal. "Nu zitten we met dat besluit, dus we kunnen niet zomaar dat bord weghalen. Het afsluiten is ook gedaan om extra drukte in de straat te voorkomen."

Marijnissen reageert: "Wij begrijpen dat niet. Het is nu alleen veel drukker geworden in de Kerkstraat. En veel mensen rijden nu toch stiekem dat laatste stukje van de Kasteellaan terwijl het niet mag. Waarom kan dat bord niet gewoon weg? Dan is alles opgelost."

Beoordelen

Van Hal laat weten dat normaal gesproken de situatie ongeveer een jaar na gereedkomen opnieuw wordt bekeken. "Nu zeg ik toe dat wij de situatie opnieuw gaan beoordelen middels een verkeerskundig onderzoek als de werkzaamheden in de Lange Brugstraat zijn afgerond. Dat is eind december. En na dit onderzoek moet het college van burgemeester en wethouders beslissen of het door u gewraakte verbodsbord weg moet of blijft staan."