Architectenbureau TenBrasWestinga is gekozen als de architect die het nieuwe cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer aan de Parklaan in Etten-Leur ontwerpt. 

Ten Bras Westinga is opgericht in 2008 door Roel ten Bras en Maaike Westinga. Het bureau, gevestigd in Amersfoort, komt voort uit het al in 1981 opgerichte Jonkman en Klinkhamer. 

Vijf bureaus hadden zich ingeschreven voor het ontwerp. Volgens Roel ten Bras heeft zijn bureau een redelijke portfolio als het gaat om theaters en andere culturele gebouwen. Het ontwerp komt tegemoet aan de eisen en wensen die de directie van Nieuwe Nobelaer samen heeft opgesteld met de gemeenteraad van Etten-Leur.

Bij het kiezen van de architect is niet alleen naar de buitenkant van het gebouw gekeken, maar nog meer naar de inrichting aan de binnenkant en de functionaliteit en het praktische gebruik ervan.

'Neerslag van de identiteit'

"Het gebouw moet de neerslag zijn van de identiteit, ofwel het DNA, van de gebruiker", aldus ten Bras. "Daarnaast moet het gebouw natuurlijk voor ons architectonisch interessant zijn, maar ook functioneel. Een theater of een cultureel centrum gaat over heel efficiënt werken."

Het definitieve ontwerp wordt in januari 2017 verwacht. Aansluitend vindt de aanbesteding plaats voor de aannemer die het complex wil bouwen. De verwachting is dat de nieuwe Nieuwe Nobelaer in het najaar van 2019 zijn deuren opent. Dat is een jaar nadat het naastgelegen nieuwe zwembad De Banakker open is gegaan.