Meer dan driehonderd leerlingen van het Munnikenheide College uit Etten-Leur en Rucphen hebben van maandag tot en met donderdag meegeholpen aan het beheren van de natuur. Deze zogenaamde bosdagen vonden voor het zesde achtereenvolgende jaar plaats in natuurgebied de Pannenhoef. 

De organisatie was in handen van maatschappelijk stagecoördinator Ronald Reinhoudt, docent biologie Jan Kiewit en voor de laatste keer boswachter Jan Hop. Deze natuurliefhebber in hart en nieren gaat in april 2017 genieten van zijn welverdiende pensioen.

De leerlingen van de tweede klassen en hun begeleiders fietsten van maandag tot en met donderdag vanaf school of thuis, telkens in groepen van vijftig per dagdeel, door het in prachtige herfstkleuren getooide natuurgebied. De scholieren kwamen hier hun steentje bijdragen in het kader van hun maatschappelijke stages en krijgen daar na vier jaar een certificaat voor.

Zandpaden

Op de werkplek aangekomen hielpen zij de boswachter en zijn manschappen in diverse groepen met het uitsteken van overtollige berkenstekken of dennenboompjes om verbossing van de heide tegen te gaan. Verder verhoogden zij zandpaden en verrichtten de leerlingen opschoningswerkzaamheden aan de twee door hen geadopteerde rolstoelroutes, zodat ook mindervaliden kunnen blijven genieten van dit stukje natuur.

Kers

Boswachter Jan Hop heeft de afgelopen zes jaar meer dan 1.800 leerlingen van het Munnikenheide College op bezoek gehad. Deze dagen waarop de leerlingen komen helpen, vindt hij de kers op de taart van zijn werk.

"Ik vind het leuk om met deze leeftijdsgroep te babbelen. De een wil fotomodel worden en de ander automonteur. Het is mooi om hun motivatie te horen. Grappig om te zien is ook dat de jongelui vaak voor de eerste keer een schop vast hebben en ondanks de waarschuwingen van school vooraf, lopen ze met hun nieuwe sneakers gewoon door de modder. Van mijn kant vind ik het geweldig dat ik hen de afgelopen zes jaar toch een mooi stukje natuureducatie heb kunnen bijbrengen."