Ook in de toekomst historische rondleidingen door polder

De historische rondleidingen door de Zwartenbergse polder onder leiding van Engelbrecht en Anna van Etten, alias Ton en Ineke van den Wijngaart, zullen ook in de toekomst blijven bestaan. Dat heeft Ton bekendgemaakt na de laatste rondleiding die zondag plaatsvond vanuit hun uit 1852 daterende lang gevelboerderij onder aan de dijk op de Zevenbersgeweg, op de weg tussen Etten-Leur en Zevenbergen.

Die toekomstige rondleidingen gaan dan wel plaatsvinden vanuit het naburige polderrestaurant bij de Zwartenbergse molen. Want na er bijna twintig jaar gewoond te hebben, heeft het echtpaar Van den Wijngaart per 1 februari 2017 de boerderij verkocht. "We gaan verhuizen, maar blijven wel in Etten-Leur", aldus Ton. Samen met Ineke gaat hij net aan de andere kant van de spoorlijn wonen: aan de Nachtegaal in de wijk Hooghuis.

Toen het in maart 2007 vijfhonderd jaar geleden was dat de polder bedijkt werd, nodigde het echtpaar alle polderbewoners uit om dit heugelijke feit mee te vieren. Als gastheer en gids had de mannelijke helft van de twee zich de rol aangemeten van Engelbrecht van Etten. Dat was de man die in 1507 het recht kocht om de polder te mogen bedijken. Omdat er kennelijk belangstelling was om zoiets ook eens mee te maken, gingen zij historische rondleidingen organiseren.

Verwend

Met de verhuizing aanstaande vond zondag de laatste rondleiding plaats vanuit hun zo vertrouwde stulpje. "We hebben er natuurlijk een speciaal tintje aan gegeven en de gasten extra verwend met een hapje en drankje onderweg, aangeboden door zus Anna van Etten. Na afloop hebben we onder het genot van wederom een hapje en een drankje nagekaart en ieder koppel aanwezigen een gesigneerd boek aangeboden van de polder. Dat het zondag een super stralend mooie dag was, was natuurlijk de slagroom op de taart."

Tip de redactie