Kunst Maakt de Mens project van start

De kick-off van het Kunst Maakt de Mens project vond maandagmiddag plaats bij Stichting Avoord Zorg en Wonen in Zundert. Dit is een speciaal project waarbij ouderen zelf aan de slag gaan met het maken van kunst, geïnspireerd op het leven en werk van Vincent van Gogh. 

Het is niet de eerste keer dat cursusleidster Eefje Goossens een workshop aan ouderen geeft. "Aan het begin van de workshop kunnen sommige mensen nog een beetje zenuwachtig zijn, maar naarmate de tijd verstrijkt wordt iedereen wat losser", laat ze weten.

Goossens begint met een stukje informatie over de man waar de cursus om draait: Vincent van Gogh. Met het laten zien van enkele van zijn werken, blijkt dat veel deelnemers bekend zijn met zijn werk. Op een eenvoudige en interessante manier laat ze de personen die nog niet zoveel van de beroemde schilder weten kennismaken met hem en zijn werk.

Hierna mogen de cursisten zelf de handen uit de mouwen steken. De eerste opdracht die ze krijgen is simpelweg met een potlood op een wit vel papier krassen en hun hand gewoon laten begaan met het potlood. Na een tijdje mag iedereen in een woord omschrijven wat ze in elkaars tekening zien. 

Stilleven

Hierna beginnen ze aan de laatste opdracht. Op tafel staan enkele objecten uitgestald die kenmerkend zijn voor het werk van Vincent van Gogh: onder andere een zonnebloem, ketel en vogelnestje. De deelnemers krijgen een nieuw vel papier en mogen met krijt een stilleven tekenen van een van deze voorwerpen.

Hoewel de één meer affiniteit heeft met tekenen dan de ander, is het opvallend dat iedereen toch zijn beste beentje voorzet. Aan het eind van de workshop worden de tekeningen in een passe-partout gedaan en mogen de deelnemers ze mee naar huis nemen.

Kunstparticipatie

Het project is ontwikkeld door het van Gogh Museum in Amsterdam en verschillende Van Gogh locaties doen mee, waaronder het Vincent van GoghHuis in Zundert. De workshop is bedoeld voor 70-plussers die zelf niet zo makkelijk meer naar een museum gaan.

Het doel is om door middel van kunstparticipatie het welzijn van ouderen te bevorderen. Daarnaast wil men ouderen met dit project laten inzien dat ze op een speelse manier in staat zijn iets moois te maken.

Tip de redactie