Wetgeving zit Woonkwartier in de weg

De fusie van drie wooncorporaties waaruit Woonkwartier is ontstaan, is volgens directeur Ruud van den Boom goed verlopen. Met Woonkwartier wil Van den Boom graag meer doen dan alleen huizen verhuren. Een rol als verbindende factor tussen mensen heeft hij voor ogen. 

Helaas is deze rol door de huidige wetgeving niet mogelijk. "Vroeger sponsorden wij nog wel eens een buurtbarbecue. Zo’n evenement is de perfecte manier om mensen te verbinden. Spijtig genoeg mag dat nu niet meer", licht Van den Boom toe.

De wet- en regelgeving zoals die nu is, zet wooncoöperaties klem. Door de Brusselnorm (maximum inkomen van 34.000 euro) worden in bestaande wijken de huizen vaak toegewezen aan de laagste inkomens en statushouders.

Gemêleerde wijken zijn veel wenselijker, want dat voorkomt afglijden van de wijk op lange termijn. Dit leidt tot een vrij eenzijdige samenstelling van bestaande wijken. Dit is een landelijke trend.

Nieuwbouw in kleine kernen zit er voorlopig niet aan te komen. Prognoses van het Woonkwartier laten zien dat er genoeg woningen zijn.

Tip de redactie