In haar streven naar minder recyclebaar en composteerbaar afval in de containers voor restafval, gaat de gemeente Etten-Leur een gerichte communicatieactie inzetten richting de inwoners.

"We bevinden ons met de resultaten qua restafvalscheiding met de gemeente Etten-Leur al in de voorlinie, maar we willen het natuurlijk nog beter doen", legt wethouder Jan van Hal de reden van de actie uit. "In de sorteerproeven die wij doen zien we dat er in de restafvalbakken nog steeds plastic en gft zit."

Neuzen

"Om nog minder restafval te krijgen gaan we in de komende periode, voordat de wagen komt om het restafval op te halen, zelf in het afval neuzen", vervolgt de wethouder.

"Dat wil zeggen: dat doen de mensen aan wie we dit uitbesteden. Zij maken de bakken die aan straat zijn gezet open en als er geconstateerd wordt dat daar zaken in zitten die er niet in thuishoren, zoals plastic of gft, dan wordt er een vriendelijk briefje aan de container bevestigd. Dus geen waarschuwend vingertje, maar meer een boodschap om het afval beter te scheiden."

Controles

De controles vinden plaats gedurende een drietal weken. "In drie weken is het onmogelijk om alle bakken te controleren, maar we willen wel heel Etten-Leur bestrijken en heel de route langs gaan."

"Drie weken controleren lijkt dan redelijk kort, maar aan de andere kant is de kans klein dat mensen die hun container maar zes keer per jaar aan straat zetten, en dus goed om gaan met hun restafval, er dan net tussen zitten."