Komende zondag worden in Rijsbergen de slachtoffers van de Duitse overval op de radiopost op de Vloeiweide bij Rijsbergentijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. 

De herdenking begint met een gezinsviering om 10.30 uur in de Sint Bavokerk waarna er een Stille Tocht is naar het monument op het landgoed. 

In het najaar van 1944 hield zich een geheime radiopost op van het verzet tegen de Duitse agressor in een bergplaats van de familie Neefs op het landgoed de Vloeiweide onder Rijsbergen.

Slachting

In de vroege morgen van 4 oktober werd de post na verraad door Duitse soldaten overvallen. Er vond een ware slachting plaats. Vier gezinsleden van de familie Neefs en vijf verzetsstrijders kwamen daarbij om het leven.

Daags daarna werden er op de Galderse schietheide nog acht verzetsstrijders gefusilleerd. De plek waar het drama zich afspeelde wordt aangegeven met de opgemetselde fundering van het verwoeste woonhuis van boswachter Neefs.

Doorgeven

De belangrijkste gedacht achter de herdenking is dat de kinderen van nu, als volwassenen van de toekomst, het verhaal over de gebeurtenissen op de Vloeiweide horen.

Op die manier kunnen zij dit later weer doorgeven, zodat de herdenking nooit zal ophouden te bestaan. De kinderen van de groepen 7 en 8 van de Sint Bavoschool dragen dan ook actief bij aan de herdenking.

Bloemen

Aansluitend op de gezinsviering is om 12.00 uur vanaf Hellegatweg via de Sintelweg een Stille Tocht naar het monument.

Na aankomst van de tocht worden bloemen bij het monument gelegd. Er is een toespraak en wordt het Dodenappèl uitgesproken. Ook wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen.