Nicole Hefti is weer thuis mét haar nieuwe nier. Na haar zoektocht op Facebook naar een donor, vele onderzoeken en een lange wachttijd, was 16 september eindelijk de grote dag van de operatie.

Die was eerder gepland op 12 augustus, maar kon toen niet doorgaan vanwege een spoedoperatie die voorrang moest hebben. 

Na verblijf in het in het ziekenhuis, werkt ze nu thuis in Etten-Leur aan haar herstel. Vele medicijnen moeten ervoor zorgen dat de nier niet afgestoten wordt.

Herstel

Sowieso is een eerste herstelperiode van zes weken noodzakelijk, evenals de ongeveer dertig medicijnen die ze per dag moet slikken. Daarnaast moet ze elke woensdag met de zorgtaxi naar Leiden voor controle. "De afspraken staan al tot 1 februari 2017 gepland." Een levenslange controle zal nodig zijn en de mogelijkheid tot afstoten blijft bestaan.

Maar Nicole Hefti is wel heel blij. "Ik heb mijn vrijheid terug, hoef niet meer drie keer per week te dialyseren. Ook mijn dieet is veranderd. Ik mag nu bijna alles weer eten." 

Robèrt Cooijmans, haar donor, verbleef iets langer in het ziekenhuis. "Het is allemaal goed gegaan en meegevallen. Het gaat ook naar omstandigheden goed met me. Ik heb er een heel goed gevoel bij en het allerbelangrijkste is dat de nier aanslaat bij Nicole."