Voor het eerst sinds jaren konden belangstellenden zaterdag het Nederlandse koningshuis Oranjestad Klundert weer bezoeken.

Ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Mauritshof was koningin Maxima uitgenodigd om een reusachtig lint door de knippen om daarmee het prachtige gebouw te openen. Voor de echte Oranjefans was het jammer genoeg niet de echte koningin Maxima die naar Klundert gekomen was maar er een goed gelijkende dame compleet met het daarbij horende lichte accent.

Zij kon natuurlijk de echte koningin niet doen vergeten maar omdat ze haar taak voortreffelijk vervulde kon iedereen van de bijna vierhonderd bezoekers wel vrede hebben met de vervanger van onze koningin, zeker omdat ze één van haar dochtertjes in de persoon van Lois Pluijgers had meegebracht.

Haar bliksembezoek vormde en prima opening voor een middag met een hoog prettig gevoel gehalte. Zo waren er geen ellenlange toespraken van hoogwaardigheidsbekleders, maar vragen uit het publiek zodat er al snel een ongedwongen sfeer ontstond. Ruud van den Boom, directeur van Woonkwartier antwoorde op de vraag van de 12-jarige Lotte Buchinhoren of hij in de Mauritshof zou willen wonen dat hij het in Nispen prima naar zijn zin heeft, maar dat hij wonen in de Mauritshof later zeker zou overwegen gezien de prima sfeer.

Johan den Hollander, buurman van de Mauritshof, vertelde dat het gevoel van veel Klundertse mensen dat ze in de gemeente Moerdijk achtergesteld zouden worden inmiddels wel is verdwenen door de bouw van de nieuwe Mauritshof. Hij verwoorde de mening van velen door te vertellen het en prachtig gebouw te vinden. Andere vragen werden beantwoord door Antonie Maranus van Surplus en door wethouder Jaap Kamp.

Surplus

Maranus vertelde dat Surplus voor mensen die in de Mauritshof wonen veel kan betekenen op het gebied van persoonlijke verzorging. Daarnaast staat de deur van het Huis van de Wijk, naast de ingang van het gebouw, open voor iedereen die binnen wil lopen. Daarin worden ook allerlei activiteiten gehouden zoals koffieochtenden, knutselmiddagen, aangepast sporten en weeksluitingen.

De coördinator van al deze activiteiten en nog veel meer is Renske Littooij. In de Mauritshof zijn 53 appartementen en 24 persoonsgebonden plaatsen dus ze kan het erg druk krijgen. Voor alle activiteiten zijn er vrijwilligers maar daarvan zijn er nog veel meer nodig. In de loop van de middag presenteerde bijna elke vereniging en club uit Klundert zich aan het publiek. Zo waren er kramen van de heemkundekring, de Zonnebloem, Moerdijk Fit en de kerken en werd er gezongen door kinderen en zangverenigingen C'est la Vie, De Meisjes, Ikke en IJ, de Herfstklanken en het Westhoeks Mannenkoor.

Inrichting

Wethouder Jaap Kamp vertelde zeer te spreken te zijn over de Mauritshof als gebouw. "Na de Fendertshof in Fijnaart en de Zeven Schakers in Zevenbergen is dit gebouw de top voor wat het de voorzieningen voor ouderen betreft".

Viel er zaterdag dan niets te mopperen? Weinig in ieder geval. Wat veel mensen met een rolstoel en een rollator wel dwars zit is de bestrating van het binnenplein. Die bestaat ui keien die in de volksmond kinderkopjes heten. Desgevraagd aan de architect Gerard Vergouwen of hij deze klacht kan onderschrijven zegt hij: "Ik begrijp deze klacht wel, maar had twee mogelijkheden. Een gladde vloer waar het water niet weg kan of deze en ik heb voor deze gekozen". Hij beloofde ter plekke er alles aan te doen om hem in ieder geval minder hobbelig te maken.

Uitvoerder Jan Bartelen vertelde dat hij al een keer extra getrild was en dat hij daarna wat strakker was geworden. Hij had voor de heemkundekring twee plaquettes bewaart. Een van de eerste steen in 1974 en een van het beeldje van het paraplu vrouwtje. Dit beeldje zal op de binnenplaats van de Mauritshof worden herplaatst.