Buurtschap Veldstraat onterecht geweerd uit corsostoet

Buurtschap Veldstraat is tijdens het bloemencorso in Zundert onterecht uitgesloten van deelname. Dat blijkt uit de evaluatie die is gemaakt naar aanleiding van de beslissing om de corsowagen 'Op hoogte' niet mee te laten rijden in de stoet op de eerste zondag van september

Het buurtschap mocht niet starten, omdat de organisatie van het corso vreesde dat de glazenwasser op de wagen niet bestand was tegen de harde wind.

Stichting Bloemencorso Zundert (SBZ) en Buurtschap Veldstraat hebben een reconstructie van het proces gemaakt in aanloop naar het besluit om ‘Op hoogte’ niet te laten deelnemen. Voorafgaand aan de beslissing is er herhaaldelijk contact geweest tussen de stichting en het buurtschap. Daarin werd gesproken over de risico’s bij bepaalde windsterktes.

Diepgaande discussie

Hoewel er meerdere keren is gepraat, werd er uiteindelijk geen diepgaande discussie gevoerd over deze risico’s. Er werden ook geen concrete verzoeken vanuit de stichting aan Buurtschap Veldstraat gedaan.

Vertegenwoordigers van de Veldstraat trokken daaruit de conclusie dat zij geen aanvullende maatregelen hoefden te nemen. Achter de schermen besloot de SBZ op 1 september dat de wagen 'Op hoogte' niet mocht starten bij windkracht vijf of hoger. Deze beslissing werd niet gecommuniceerd aan de Veldstraat.

Besluitvorming

De besluitvorming is daardoor slechts genomen op een niet nader onderbouwd advies en een ongunstige windverwachting. De stichting concludeert dat er 'mogelijkheden onbenut zijn gekomen om te komen tot een goed gefundeerd' besluit. "Wanneer de discussie en de communicatie vooraf wel goed waren geweest had dat ongetwijfeld tot andere inzichten ten aanzien van windgevoeligheid en/of het treffen van voorzieningen geleid", melden SBZ en Buurtschap Veldstraat in een gezamenlijke verklaring.

De kans op uitsluiting was dan heel klein geweest. De SBZ kondigt aan er in de toekomst alles aan te zullen doen om een 'dergelijk debacle' te voorkomen. De Veldstraat was niet de enige deelnemer die niet meereed. Buurtschap Klein-Zundertse Heikant trok zich vrijwillig terug, omdat de veiligheid van de wagen niet kon worden gegarandeerd.

Tip de redactie