Gestolen schilderijen Vincent van Gogh teruggevonden

Na maar liefst veertien jaar zijn twee schilderijen van Vincent van Gogh die destijds gestolen zijn uit het Van Gogh Museum in Amsterdam teruggevonden in Napels. 

In december 2002 is er bij het Van Gogh Museum een kunstroof gepleegd. De daders waren via een ladder naar boven geklommen en door een raam naar binnen geslopen. Ze wisten tijdens deze roof twee doeken te stelen. De werken zijn teruggevonden tijdens een groot onderzoek naar de georganiseerde criminaliteit in Italië.

"Na zoveel jaar durf je niet meer te rekenen op een mogelijke terugkeer. Ze zijn terecht! Dat ik dat ooit nog zou kunnen zeggen, daar durfde ik niet meer op te hopen", verklaart Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, tijdens een persconferentie. Het gaat om de schilderijen 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' en 'Zeezicht bij Scheveningen'.

De in Zundert geboren Van Gogh heeft 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' speciaal voor zijn moeder geschilderd. Op dit doek staat de Nederlands Hervormde Gemeente in Nuenen afgebeeld. Van Goghs vader was hier predikant. Zeezicht bij Scheveningen is het enige schilderij wat het Van Gogh Museum tot zijn beschikking had uit Van Goghs periode in Den Haag. Hiernaast is het één van de twee zeegezichten die hij heeft geschilderd in de tijd dat hij in Nederland woonde.

Ongeschonden

Het Van Gogh museum laat weten dat  geheel tegen de verwachting de gestolen schilderijen in relatief goede staat lijken. Dit is een meevaller, aangezien de beide doeken waarschijnlijk niet in goede omstandigheden zijn onderhouden.

'Het uitgaan van de Hervormde kerk te Nuenen' lijkt op het eerste gezicht vrij onbeschadigd. De beide werken zijn niet meer voorzien van hun lijst en de verf in de linker onderhoek van 'Zeezicht bij Scheveningen' is afgebroken, ze zijn dus niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen. Wanneer de werken weer precies thuiskomen is nog niet bekend.

Tip de redactie