Wethouder Thomas Zwiers heeft vrijdag namens de gemeente Moerdijk samen met 24 andere gemeenten/organisaties een intentieovereenkomst getekend over de Zuiderwaterlinie. 

Hiermee willen de ondertekenaars deze oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland samen op de kaart te zetten. Zo zijn er plannen voor een Lange Afstand Wandelpad, markeringen bij bezienswaardigheden en gezamenlijke promotie.

Tot het partnerschap behoren onder ander de provincie Noord-Brabant, alle 14 gemeenten langs de linie, de Brabantse Waterschappen, de ANWB, Staatbosbeheer en Brabants Landschap. De ondertekening vond plaats tijdens het eerste, grote Zuiderwaterliniecongres op fort Isabella in Vught.

De Zuiderwaterlinie is een aaneenschakeling van elf Brabantse vestingsteden en hun ommeland; van Bergen op Zoom tot voorbij Grave. Binnen de totale Zuiderwaterlinie worden vijf aparte stellingen onderscheiden, waaronder de Stelling van Willemstad.

Naast de overkoepelende thema’s onderzoekt de gemeente Moerdijk de mogelijkheden om deze stelling beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Belangrijke elementen hierin zijn de forten (Bovensluis, Buitensluis), Pr. Frederik Hendrik (Oltgensplaat, de Hel en Sabina) de vestingen Willemstad en Klundert en het Mauritshuis.