Burgers dienen klacht in tegen wetenschappers

Lou Corsius, vader van een ME-patiënte uit Etten-Leur, heeft samen met Frank Twisk, een ME-patiënt uit Noord-Holland, een klacht ingediend bij de Radboud Universiteit Nijmegen tegen twee wetenschappers.

Volgens de indieners van de klacht is er sprake van misleidende uitspraken of ernstige nalatigheid. De klacht is gericht op het werk van twee boegbeelden van het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid, onderdeel van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Aanleiding is een in 2011 gepubliceerd artikel in The Lancet, waarin de beide wetenschappers stellen dat gedragstherapie (CGT) en oefentherapie (GET) veilig zijn en bij dertig procent van de patiënten tot herstel van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) leiden.

Volgens de indieners van de klacht geven de wetenschappers in hun artikel een onjuist beeld van de resultaten van een studie in Engeland (de PACE-trial) en gaan zij geheel voorbij aan de ernstige wetenschappelijke gebreken van die studie.

Bekritiseerd

Wereldwijd hebben niet alleen patiënten, maar ook gerenommeerde wetenschappers de wetenschappelijke methode van de PACE-trial en het bijbehorende artikel van de betrokken wetenschappers bekritiseerd. Recent gepubliceerde herberekeningen van de PACE-trial onderzoekers bevestigen dat de beweringen in het omstreden artikel niet houdbaar zijn en dat er zelfs sprake is van een nul-effect.

Lou Corsius en Frank Twisk hebben vorige week een toelichting gegeven aan de commissie wetenschappelijke integriteit op hun verzoek aan de Radboud Universiteit om het artikel in te trekken en afstand te nemen van de conclusies.

Uitkomst

Slechts één van beide wetenschappers was aanwezig. De uitkomst van de zitting is dat beide wetenschappers binnen drie weken een reactie moeten geven op de nadere beschrijving van de problemen die in de klacht aan de orde zijn gesteld.

ME (myalgische encefalomyelitis) is een aandoening die zich vooral kenmerkt door ernstig langdurige vermoeidheid die het lichamelijk en geestelijk functioneren beïnvloedt. Het staat ook bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Letterlijk betekent ME ontsteking van de hersenen en ruggenmerg met spierpijn. Naar schatting lijden in Nederland zestigduizend mensen aan de aandoening.

Tip de redactie