Raadslid Jurrien Cerneus heeft in de gemeenteraadsvergadering van Etten-Leur namens de D66-fractie met succes een motie ingediend om een eerste stap te zetten naar gereguleerde wietteelt. 

De motie werd met vijftien stemmen voor en acht tegen aangenomen. De gemeente Etten-Leur zal zich aansluiten bij andere Brabantse gemeenten om hier een proef voor op te starten.

Veiligheid

Kernboodschap van de motie is veiligheid, aldus Cerneus, en het vergroten van de veiligheid door middel van het regulieren van hennepteelt in Etten-Leur.

"We willen een rem zetten op illegale kweek in huizen of in bedrijfspanden. Dat zorgt er in elk geval voor dat het brandgevaar voor inwoners geweken is op dat punt. In de tweede plaats neemt het een stukje macht weg bij de onderwereld."

Tegenstanders

Behalve D66 werd de motie gesteund door het APB, Fractie De Regt, de PvdA en Ons Etten-Leur. Ook het college deed dat, met uitzondering van wethouder Jan van Hal.

Richard Weijers was namens de fractie van het CDA fel tegen. Jake Owen Raats was namens Leefbaar Etten-Leur eveneens niet positief over de motie. Ook de VVD kon de motie niet steunen.