Vrijwilliger John Frijters heeft donderdagmiddag in de tuin van het Van GoghHuis in Zundert de zogeheten Gouden Duim van de Provincie Noord-Brabant ontvangen.

Frijters ontving het beeldje met bijbehorende oorkonde uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels. Laatstgenoemde maakte duidelijk dat de Provincie Noord-Brabant het waardeert dat er in de provincie zo buitengewoon veel vrijwilligers zijn.

Vrijwilligers

Het Van GoghHuis kan daarover meepraten. John Frijters maakt deel uit van de zo’n twintig vrijwilligers tellende facilitaire werkploeg annex tuinploeg die zich belangeloos inzet voor het Van GoghHuis.

Daarnaast echter kent het Van GoghHuis nog ongeveer honderd vrijwilligers die zich op uiteenlopende wijze inspannen voor de organisatie: van baliemedewerkers tot suppoosten en van educatieve krachten tot gidsen.

Gedeputeerde Henri Swinkels, die vrolijk constateerde dat bier voor de vrijwel voltallig aanwezige facilitaire ploeg als motorolie werkt, lichtte nog even de keuze voor John Frijters toe als de man die de Gouden Duim in ontvangst mocht nemen.

"Ik heb het verzoek gekregen om jullie allemáál in de schijnwerpers te zetten, maar de regels bepalen nu eenmaal dat er eentje voor zijn verdiensten moet worden uitgelicht." 

Uitbundig

"Eigenlijk is de Gouden Duim aan jullie allemaal gericht, maar het is dus John geworden. Onder meer omdat hij binnen de vrijwilligersploeg altijd op een uitbundige manier voor de inwendige mens zorgt.

Bovendien helpt hij het Van GoghHuis ook als gids en was hij tot voor kort bestuurslid van de stichting Vrienden van Van Gogh, een taak die hij nu heeft overgedragen aan zijn vrouw Ria."

De eveneens aanwezige burgemeester Leny Poppe-de Looff kon zich in de keuze voor John Frijters prima vinden. "Overal waar ik kom, kom ik jou tegen. Of het nu als gids is bij de Dodendraad of als acteur bij Het Zunderts Toneel."  

"Bijna altijd ook in een bescheiden rol. Het zijn de stille krachten als jij waar we ook grotendeels de maatschappij op bouwen."