Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag tien jaar cel geëist voor het doodschieten van Linda van der Giesen uit Zevenbergen.

Daarnaast wil het OM ook dat verdachte John F. tbs met dwangverpleging krijgt. 

Van der Giesen werd op 10 augustus 2015 vermoord op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk waar zij werkzaam was.

Dader

De 38-jarige John F. wachtte voordat hij de moord pleegde zijn ex-vriendin op bij het TweeSteden Ziekenhuis. Met drie kogels maakte hij een eind aan haar leven.

Volgens de verdachte zou het slachtoffer op het moment dat hij het pistool op haar richtte een gebaar hebben gemaakt van ‘doe maar.’ Daarna claimt hij dat hij niets meer weet. Hij zou pas weer helder zijn geworden tijdens zijn vlucht op de snelweg. F. zegt dat hij vooraf geen plannen had om zijn ex te doden, maar juist zelfmoord hebben willen plegen.

Lastigvallen

Getuigen melden juist dat Van der Giesen geen gebaar maakte toen ze werd doodgeschoten. F. zou juist drie keer doelgericht hebben geschoten. Het slachtoffer had eerder bij de politie aangifte gedaan van bedreiging door F. Hij zou haar systematisch lastig vallen.

Twee dagen voor de moord riep ze opnieuw vergeefs de hulp van de politie in. Na onderzoek door een speciale commissie gaf de politie toe dat zij eerder hadden moeten ingrijpen, zeker omdat er aanwijzingen waren dat F. in het bezit was van een vuurwapen.

Bewijs

Het OM acht de aanklacht van moord bewezen. Daar zouden genoeg aanwijzigen voor zijn. John F. wachtte volgens het OM doelbewust op de komst van Van der Giesen. Hij zou daar een behoorlijke tijd hebben doorgebracht, omdat hij wist dat zij die dag aan het werk was.

Daarnaast zijn er volgens de officier van justitie genoeg andere bewijzen dat F. de schietpartij had voorbereid. De brute moord op Van der Giesen maakte vorig jaar veel los in haar woonplaats Zevenbergen en werkplaats Waalwijk. Het slachtoffer liet een jong zoontje achter.