Zwembad De Oester in Fijnaart heeft de licentie van het Nationaal Platform Zwembaden-NRZ behaald. 

Van iets dat ooit als burgerinitiatief gestart is, naar het volledig exploiteren van een zwembad, is na vele maanden inzet van personeel en bestuur, het behalen van deze licentie, een kroon op hun werk. Met deze licentie is Zwembad De Oester het enige zwembad met deze landelijk erkende licentie in de gemeente Moerdijk.

De NPZ licentie houdt in dat het zwembad voldoet aan vele strenge eisen, waaronder de garantie van goed opgeleid personeel, een goedwerkende klachtenprocedure, een leerlingvolgsysteem waarin ouders de vorderingen van hun kinderen kunnen volgen en kwaliteit en hygiëne die ruimschoots voldoen aan de wettelijk gestelde eisen.

Licentie

Om voor de licentie in aanmerking te komen hoefde er in het zwembad en de organisatie niet zoveel te worden veranderd. Alles was bij ’t Volkerakkertje al dik in orde. De zwemdocenten Manon Stuivenberg, Petra Reuvers, Melissa Eggermont, Yvonne Noordijk, Wilma van de Wijngaart en Lisanne van Luyk beschikten al over de juiste papieren.

Dit zijn papieren om kinderen en volwassen veilig en goed zwemles te geven. Om af te zwemmen voor een diploma moet alleen het waterpeil met tien centimeter worden verhoogd en dat kost natuurlijk extra geld.

Vlaggenmast

Omdat de naam is veranderd moesten wel alle gegevens worden ingestuurd en nagekeken. Ellen Schripsema van het Nationaal Platvorm Zwembaden NRZ was naar Fijnaart gekomen om het certificaat en de vlag officieel over te reiken. Alleen een mast om de vlag vrij te laten wapperen ontbrak.

"Maar die hangen we binnen wel op", aldus Wilma van de Wijngaart. Piet Roks riep iedereen in Fijnaart op om zitting te nemen in het stichtingsbestuur, vrijwillig te worden en sponsoren te werven. De Dorpsraad van Fijnaart heeft de Stichting Vrienden van het Zwembad opgericht en daarvoor tweeduizend flyers verspreid.

Honderdvijftig mensen hebben zich als vriend opgegeven.  "Dat mogen er best wat meer worden", vindt voorzitter Cor Nieuwkerk.