Op initiatief van een groep jongeren en het Jongerenwerk wordt in opdracht van het college van burgemeester en wethouders een zogeheten Calisthenics Park gerealiseerd aan de Kwadestraat in Etten-Leur Noord.

Het initiatief hiertoe is afkomstig van een groep van twintig tot dertig jongeren.

Calisthenics zijn verschillende bewegingsvormen waarmee je het lichaam traint. Dit is meestal zonder specifieke apparatuur of gewichten. De bedoeling ervan is door gebruik van je eigen lichaamsgewicht sterker en flexibeler te worden middels oefeningen zoals springen en optrekken.

Calisthenics

"Via het Jongerenwerk werden wij gewezen op een groep jongeren die eigenlijk al calisthenics beoefenden in Etten-Leur, maar dan met het straatmeubilair wat al voorhanden was", aldus wethouder Jean-Pierre Schouw.

"Hun uitvalsbasis was zo’n beetje het speelterrein van basisschool het Kompas. We zagen toen geen acute reden om daar een park voor aan te leggen, want dat was uiteindelijk hun vraag."

Hierin kwam verandering toen bij de keuring van de skateparken in Etten-Leur de twee skatebanen die de gemeente rijk is, aan de Kwadestraat en in het Brabantpark, afgekeurd werden. "We hebben vervolgens besloten om één goede skatebaan terug te brengen in het Brabantpark en de ruimte aan de Kwadestraat om te vormen tot zo’n Calisthenics Park."

Toestellen

Het ontwerp hiervoor is samen met de jongeren bedacht. Het ligt in de bedoeling het nieuwe park in oktober te openen. Het onderhoud komt voor rekening van de gemeente. "Dat kan ook gewoon binnen het bestaande budget, omdat we voor het park dat er al was ook al het beheer en onderhoud deden. Dus dat hoeft ons geen extra geld te kosten. Het enige wat ons geld kost, is het aanbrengen van de nieuwe attributen." Daar is overigens een bedrag van 16.000 euro mee gemoeid.