"Frank, je hebt geschiedenis geschreven." Dat berichtte burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot nadat gemeenteambtenaar Frank van Groesen vorig weekend de Passo dello Stelvio in Italië lopend bedwong. 

In 2 uur, 37 minuten en 46 seconden rende hij naar boven en bereikte daarmee de achtste plaats van de 45 hardlopers. De opbrengst van deze actie voor Stelvio for Life, ten bate van kankeronderzoek, was 505.040 euro. De persoonlijke bijdrage van Frank, bestaande uit sponsorgeld: 2.127,01 euro.

Dosering

In totaal waren er 286 deelnemers die hardlopend, wandelend of fietsend die de ruim twintig kilometer lange route volgden. Op die manier werd de Passo dello Stelvio, een zware, beruchte en hoge bergpas in Italië met stijgingspercentages tussen de 7,2 en 14 procent, bedwongen.

Op zaterdagmorgen 27 augustus was het zover. "De kunst zit hem in het doseren", zegt Frank van Groesen. "Als hardloper ben je gewend zo hard mogelijk te lopen, maar dat gaat daar niet. Dan blaas je jezelf op. De eerste tien, vijftien kilometer loop je voor je gevoel veel te langzaam, maar dan wordt het zo stijl. Je benen worden heel moe."

Gestimuleerd

Wat hem enorm gestimuleerd heeft waren alle aanmoedigende berichtjes die hij ontving. Maar vooral de gedachte aan die man die voor de vijfde keer kanker had gehad en dat vertelde tijdens een bijeenkomst van de organisatie op vrijdag. "Dat goede doel hield me op de been."

De organisatie had op het wegdek de namen van alle deelnemers aangebracht. Zo’n zevenhonderd meter voor de finish hoorde hij zijn vrouw roepen. "Zij heeft die laatste meters met mij meegelopen. Je bent ver op en rekent daar niet op. Het was een heel emotioneel moment." 

Onvergetelijk

Van Groesen vindt de ervaring onvergetelijk. "Qua lopen is dit veruit het mooiste dat ik ooit heb gedaan. Er zijn nog veel meer bergen die ik wil bedwingen. Maar wel met een goed doel daaraan gekoppeld." Zijn volgende uitdaging staat al vast: de Mont Ventoux.