De corsokoorts loopt in de gemeente Zundert de komende dagen flink op. Enkele duizenden vrijwilligers zijn druk bezig om dahlia’s tikken. Daarmee zetten zij de laatste puntjes op de i. 

Het is momenteel druk zweten in de corsotenten om de corsowagens op tijd af te krijgen voor de optocht op zondag 4 september. Extra bijzonder is dat de creaties voor de 75e keer door de straten van Zundert trekken. Het corso vaart dit jaar met een nieuwe route letterlijk een nieuwe koers.

In totaal doen twintig buurtschappen een gooi naar de eerste plaats. Dit jaar heeft het corso geen thema, maar was iedereen vrij om zelf een onderwerp te kiezen. Het dierenrijk zorgt weer voor volop inspiratie. We zien onder meer honden, paarden, een kikker, draken, een waterbuffel, een vis, vossen, bijen, een leeuw en gnoes de revue passeren. Bijzonder is dat er geen enkel buurtschap heeft gekozen voor figuratie.

Stil beeld

Een opvallende trend in het corso is dat het gebruik van beweging minder belangrijk lijkt te worden. Dit jaar rijden er meer wagens met een ‘stil beeld’ rond. Niettemin wordt er in corsoland weer volop geëxperimenteerd.

Ook bijzonder is dat dit jaar twee ontwerpers van andere corso’s debuteren in Zundert. Buurtschap De Lent bouwt 'Krachtstroom' van Gezienus Bruining, bekend van het corso in St. Jansklooster in Overijssel. Van dichterbij huis komt Louisa Joosen van corso Loenhout die aan de slag mocht met 'Vortex' bij Buurtschap Klein-Zundert.

Dit corso wordt afscheid genomen van het vaste omroepersduo Ton Biemans en Koen Schyvens. Na vijftien jaar nemen zij afscheid. Tegelijkertijd zwaait ook een grote groep presentatoren op zestien andere locaties langs de stoet af. In 2017 mogen Monique Roovers en Wendy Jongeneelen de befaamde woorden: ‘U mag stoppen’ uitspreken. Zij volgen Biemans en Schyvens op. Eerst lopen de dames het voorbereidende traject van de huidige omroepers mee, zodat zij perfect zijn ingewerkt.

Dit jaar gaat het corso Zundert sowieso de boeken in als historisch. Voor het eerst sinds 1963 is de route van de stoet gewijzigd. De wagens trekken door dezelfde straten, maar slaan na de eerste doorkomst bij de Markt rechtsaf de Meirseweg in en maken een ronde rechtsom in plaats van linksom.

De route is in januari getest. Dat gebeurde door een corso-onderstel met een steigerbuisconstructie rond te rijden. Deze wagen werd gevuld met vijftien kunstmest en werd door vijftien duwers over het parcours gereden. Dat bleek geen probleem te zijn.

Corsostoet

De corsostoet vertrekt zondagmiddag om 13.30 uur van het tentoonstellingsterrein en legt dan een route van 5,1 kilometer af. Bij de tweede doorkomst wordt de winnaar bekend gemaakt. Van 18.00 tot 23.00 uur staan de wagens tentoongesteld op het terrein van CLTV aan de Molenstraat 155. Direct na de start het feestprogramma. Op maandag zijn alle corsocreaties wederom te bewonderen bij de CLTV van 09.00 tot 23.00 uur. Voor de bouwers is er vanwege het jubileum een bouwersfeest op corsodinsdag.