Bij toeval zwarte tomaten gekweekt in Etten-Leur

Er bestaan al paarse wortels, gele courgettes en witte asperges. Maar zwarte tomaten zijn nog niet zo bekend. Toch zijn deze bij toeval gekweekt door een Etten-Leurse hobby-tuinman, de 79-jarige Harrie van Veltom. Hij is al ruim elf jaar woonachtig in Kloostergaard. 

Vijf jaar geleden was Harrie van Veltom een van de initiatiefnemers om tot een moestuin bij Kloostergaard te komen. Sinds drieënhalf jaar is hij voor ruim negentig procent van de tijd de enige Kloostergaard-tuinder, die volledig zelf deze moestuin onderhoudt.

De tuinder stuitte op de zwarte tomaten toen hij in de moestuin het onkruid aan het wieden was. Van het bestaan had hij nog nooit gehoord, laat staan dat hij ze ooit gezien had.

Hoe de zwarte tomaten tussen alle andere rode terecht gekomen zijn is hem een raadsel. Het meest waarschijnlijke is dat er tussen de overige zaadjes die uitgezaaid zijn een of twee zaadjes van zwarte tomaten gezeten hebben.

Het is nu voor volgend jaar een uitdaging om van de zaadjes van deze zwarte tomaten nieuwe zwarte tomaten te gaan kweken. Volgens de Etten-Leurse amateurteler ruiken de zwarte tomaten precies hetzelfde als hun rode soortgenoten.

Tip de redactie