Ook de gemeente Etten-Leur doet dit jaar mee aan de Open Monumentendagen. Die vinden plaats in het weekend van 10 en 11 september. 

Speciaal voor deze gelegenheid hebben vrijwilligers van de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing en de gemeente een fietsroute langs verschillende monumenten in Etten-Leur in elkaar gezet.

Het thema van de fietsroute is Iconen en Symbolen. Deelnemers worden via vragen over de monumenten door de hele gemeente geleid. De route is opgesplitst in een deel door Etten en een deel door Leur: de delen zijn aan elkaar verbonden en vormen op die manier één grote route, maar de routes kunnen ook apart van elkaar gereden worden.

Downloaden

In het weekend van 10 en 11 september is de route op te halen bij het Trouwkerkje en het heemkundig streekmuseum Jan uten Houte. De route is daarnaast te downloaden vanaf twee websites (www.openmonumentendag.nl en www.etten-leur.nl). Verder is er op de twee monumentendagen nog een extraatje: een aantal van de monumenten die in de route genoemd worden zijn open en dus te bezoeken.

Wie na afloop van de route ook de bijgevoegde vragenlijst invult en inlevert bij het Trouwkerkje of Jan uten Houte, maakt ook nog kans op een leuke prijs. De vrijwilligers van de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing kijken deze vragenlijst na.

Na afloop van de Open Monumentendagen blijft de fietsroute te downloaden via de websites. Verder komt de folder met hierin de route en de vragen op verschillende plaatsen in de gemeente te liggen: bij Jan uten Houte, maar ook bij de gemeente, de VVV en de winkel van het Kenyaproject in de Stationsstraat.

Gevel

In Etten-Leur zijn honderd gemeentelijke monumenten aangewezen en ook nog eens 66 rijksmonumenten. De meeste zijn ook buiten de Open Monumentendagen makkelijk te vinden en te bezoeken en herkenbaar vanwege het monumentenbord aan de gevel.