Een beeld dat het publiek onmiddellijk herkent en verder geen poespas.

Dat was het uitgangspunt dat Roy Verdaesdonck, Niek van den Broek en Olav den Ridder hadden voor hun corso-ontwerp. Buurtschap Laer-Akkermolen, dat de laatste zeven jaar niet lager eindigde dan een vierde plaats, zag potentie in hun concept. "De verwachtingen zijn wel hoog gespannen", geven de mannen toe.

Kinderen maken vossenmaskers en oefenen met plakken op een grote vossenkop. In de tent is een tiental mannen en vrouwen bezig met het lassen van vossenpootjes. "Het is echt druk vanavond", zegt Niek tevreden. Roy knikt. "De buurt is enthousiast en gaat er vol tegenaan. Dat is prettig voor ons als nieuwe ontwerpers."

Op een lijn

Ze zijn niet helemaal nieuw. Roy en Niek ontwierpen samen al drie keer eerder een corsowagen voor buurtschap Raamberg. Olav tekende eerder voor Molenstraat een ontwerp. "We kennen elkaar uit het corso en van de voetbal", legt Olav uit. Zoals dat gaat in Zundert. De beste plannen maak je aan de bar.

"Tijdens een derde helft kwamen we over een corso-ontwerp aan de praat. Eerst als geintje. Later serieus. Toen zijn we maar eens echt met elkaar in gesprek gegaan om te zien of we op een lijn zaten." Dat bleek zo te zijn.

Niek: "We wilden alle drie een herkenbaar beeld maken. Geen alternatief materiaal en alleen beweging als dat echt een meerwaarde gaf." "Een klassieke corsowagen dus", vult Olav aan.

Spannend

De maquette, die door velen tijdens de Aardbeienfeesten hoog gewaardeerd werd, laat over elkaar buitelende vossen zien.

"Waarom vossen? We waren op zoek naar een buitelende beweging en zo kwamen we snel op vossen. Bovendien zijn het mooie beesten. Sierlijk en met zo’n grote staart, terwijl ze ook iets spannends hebben. De half-kubistische vorm maakt ook het ontwerp spannend en toch onmiddellijk herkenbaar."

"De titel van de wagen hebben we na de Aardbeienfeesten veranderd van Sluw in Speels", legt Olav uit. "We hoorden dat mensen verwachtten dat er nog iets ging bewegen op de wagen door de naam ‘Sluw’. Dat is echt niet het geval. ‘Speels’ heet ons ontwerp nu."

Verwachtingen

"We waren verrast en blij dat Laer-Akkermolen met ons in zee wilde", vertelt Roy. "Er waren veel inschrijvingen en ja, het is toch een buurt die in het corso een bijzonder aanzien heeft door hun resultaten." Na de presentatie kregen de ontwerpers te horen dat Laer-Akkermolen potentie zag in hun ontwerp.

"We hebben veel gehad aan tips van diverse voormalige ontwerpers van de buurt", vertelt Niek. "De meest waardevolle tip was om niet té snel tevreden te zijn met de uitwerking. Het ontwerp laten rusten en alle mogelijkheden serieus bekijken." 

"De verwachtingen van buiten de buurt zijn best hoog", geven de mannen toe. "Voordat we gekozen waren zouden we met een plaats bij de eerste 10 heel tevreden zijn. Nu we met Laer-Akkermolen bouwen, verwacht iedereen dat eigenlijk automatisch."