Net als vier jaar geleden is de Stichting Wielertopsport Etten-Leur er in geslaagd de Olympisch kampioene op de weg aan de start te krijgen tijdens de dameskoers in de Profronde van Etten-Leur op zondag 14 augustus. "Anna van der Breggen keert zaterdag terug in Nederland en verschijnt zondag ten tonele in Etten-Leur", aldus voorzitter Ronnie Buiks van de stichting woensdag op een persconferentie.

Naast een gouden medaille veroverde Van der Breggen woensdagmiddag ook nog eens een bronzen plak in de tijdrit in Rio de Janeiro.

In 2012 stond Marianne Vos na het behalen van haar gouden plak in Londen aan de start in Etten-Leur. Ook zij is trouwens zondag van de partij in de dameswedstrijd. Buiks: "2012 was een van de best bezochte edities van de Profronde tot nu toe."

Wie de renner met rugnummer 1 wordt in de tiende editie van het profomnium bij de mannen is nog altijd een vraagteken. De organisatie dacht dinsdagavond beet te hebben met Greg van Avermaet, de Olympisch kampioen op de weg bij de mannen. "Maar helaas heeft hij alsnog laten weten Etten-Leur te laten schieten. Jammer, want het persbericht lag al klaar."

Froome

Dat betekent dat er nog budget is voor minimaal één toprenner. Om uiteenlopende redenen komen Vicenzo Nibali, Peter Sagan, Tom Dumoulin, Wout Poels en Steven Kruijswijk zeker niet naar Etten-Leur.

Tour de France-winnaar Chris Froome is nog altijd een optie, net als de Zwitser Fabio Cancellara, die woensdag in Rio goud won in de tijdrit. "Maar als Froome er voor kiest om de Ronde van Spanje te gaan rijden, is het een gesloten boek." Vandaar dat er nog steeds koortsachtig overleg is met Brazilië.

Supertrots

Ondanks het nog niet ingevuld hebben van de renner met rugnummer 1, is Buiks supertrots op wat er ondanks de concurrentie van de Olympische Spelen aan coureurs naar Etten-Leur komt. Hij noemt in dit geval onder andere Bauke Mollema, Dylan Groenewegen, Tom Boonen, de Pool Rafal Majka (brons in Rio en winnaar van de bolletjestrui in de Tour de France dit jaar) en de Italiaan Fabio Aru, winnaar van de Ronde van Spanje in 2015.

"We zijn hoe dan ook gezien het budget wat wij aan renners uit kunnen geven in tien jaar tijd uitgegroeid tot het grootste criterium van Nederland", vertelt de voorzitter. "De begroting is sinds 2011 verdubbeld en dit jaar hebben we opnieuw 24 nieuwe sponsors mogen begroeten."

Hennie Kuiper

Het eenmalige tijdritduel vanwege de tiende editie tussen de laatste Nederlandse en Belgische Tourwinnaar, respectievelijk Joop Zoetemelk en Lucien van Impe, kan helaas in deze samenstelling niet doorgaan. Van Impe heeft om gezondheidsredenen af moeten zeggen. Hij wordt vervangen door Hennie Kuiper.