Verzorger Toon van Dorst zat zaterdag voor de laatste keer op de bank als verzorger van het eerste elftal van de Zevenbergse Voetbal Vereniging Virtus.

Die bank stond niet in Zevenbergen zelf, maar langs het kunstgrasveld van de Voetbal Vereniging Klundert. Daar deed Virtus mee aan een trainingstoernooi.

De 66-jarige Van Dorst begon zijn verzorgerscarrière bij de voetbalverenigingen Internos en Unitas. Bij VV Virtus volgde hij Nick Tollenaas op als verzorger. De reden dat hij ermee stopt, is dat hij het wat rustiger aan wil gaan doen.

"Tenslotte moet je tweemaal per week bij de trainingen zijn en ook in het weekeinde bij de wedstrijden en dat vind mijn vrouw niet altijd even leuk." Het verzorgen van voetballers, om te zorgen dat ze goed presteren, is een veelzijdige job. Niet alleen moet de verzorger helpen om het lichaam in goede conditie te houden, maar ook geestelijk is er voor hem werk aan de winkel.

Geestelijk

"Als een voetballer bij mij op de bank ligt voor een massage, kan ik soms voelen hoe hij er geestelijk aan toe is. Dan wil hij zijn hart nog wel eens bij mij luchten en daar moet ik dan goed mee omgaan." Naast masseren, legt de verzorger ook tapes en bandages aan. Van Dorst beschikt daarvoor over de juiste papieren van het Nederlands Genootschap van Sportmassage.

Op de vraag of kunstgrasvelden zorgen voor meer of minder blessures, vertelt Van Dorst dat knie- en enkelblessures minder voorkomen, maar het aantal brand en schaafwonden veel meer. Echt beroemde spelers heeft hij niet onder handen gehad maar wel de topscheidsrechter Jack van Hulten. Het ergste wat hij ooit heeft meegemaakt, is een beenbreuk op het veld.

Hoogtepunt

De promotie van Virtus noemt hij het hoogtepunt uit zijn loopbaan. "De spelers en de trainer moeten het doen, maar het straalt toch een beetje op jou uit." Echt thuis gaan zitten is er voor de 66-jarige Toon van Dorst niet bij omdat hij inmiddels alweer tien jaar de verzorger is van het Zevenbergse Roparun team.

Als opvolger bij Virtus is Gert de Heer aangesteld. Hij vertelt dat hij het verzorger zijn bij de voetbalclub zeker zal missen. "Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar een beetje rustig aan gaan doen, vind ik de komende tijd ook wel zo prettig."