De veronderstelde tweede dader van een gewelddadige woningoverval in Rijsbergen is dinsdag door de rechtbank in Breda vrijgesproken. 

Louter de verklaring van een collega-crimineel - de 47-jarige D. Z.  uit Schijf die werd veroordeeld tot vijf jaar voor de overval - is volgens de rechters onvoldoende bewijs voor diens betrokkenheid.

Celstraf

De nu vrijgesproken 50-jarige Rotterdammer A. de G. - er was door de officier van justitie zeven jaar cel tegen hem geëist - kreeg wel twintig maanden onvoorwaardelijke celstraf opgelegd voor een groot aantal diefstallen in Stavenisse en een woninginbraak in Schijf.

Deze werden gepleegd in november en december 2014 en ook de man uit Schijf was daarbij betrokken.

Laatstgenoemde werd vorig jaar juli zoals gezegd wél veroordeeld. D. Z. kreeg toen vijf jaar cel opgelegd nadat tegen hem een gevangenisstraf van zeven jaar was geëist.

Mishandeling

De overval in Rijsbergen vond plaats op zondagnacht 5 oktober 2014 in een woning aan het Slikstraatje. De 60-jarige bewoonster werd rond 01.45 uur wakker nadat meerdere mannen haar woning waren binnengekomen.

De vrouw werd mishandeld. De daders maakten onder meer sieraden buit en vluchtten in de auto van het slachtoffer weg.

Onderzoek

Door uitgebreid opsporingsonderzoek waarin verschillende getuigen werden gehoord en technisch onderzoek naar bandensporen, konden de twee mannen worden aangehouden.

De man uit Schijf werd in januari vorig jaar al opgepakt. In april volgde de arrestatie van de Rotterdammer.

Woninginbraken

Het duo werd vervolgens ook in verband gebracht met acht woninginbraken in Stavenisse en een inbraak in een woning in Achtmaal. Deze inbraken werden in de periode november en december 2014 gepleegd.

Bij doorzoekingen werden in de woningen van de verdachten enkele goederen teruggevonden die bij de woninginbraken werden buitgemaakt.